Снимка: БТА

143-годишнината от избухването на Априлското въстание ще бъде отбелязана в страната. Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет.

В Клисура тържествата ще започнат в 10.30 часа с литийно шествие, което ще пренесе Светините на Април 1876-та, от историческия музей до площад „20-ти април“. Там ще бъде извършен ритуалът по издигането на националния флаг. В  историческия храм „Свето Въведение Богородично“ ще бъде от отслужен молебен за  благоденствие.

Снощи на площада в подбалканския град се състоя тържествен митинг-заря, на който присъства президентът Румен Радев. Почетена беше паметта на загиналите при погрома на въстанието над 400 клисурци. Днес Радев ще наблюдава възстановката, в която ще участват близо 200 души - самодейци, сред които и десетки от националното дружество "Традиция" от цялата страна.

Кулминацията на тържествата е тържественият митинг-заря в 20.30 мин. Официалното слово ще произнесе председателят на НС Цвета Караянчева.

Въстанието избухва предсрочно на 20 април заради предателство. По план е трябвало да започне на 1 май 1876 г.

Подготовката на въстанието е осуетена от османските власти. От 95 въстанали села и градчета във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие.

Прибързаното обявяване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост, обясняват бързия му и кървав край.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase