Снимка: БТА
fallback

Три фирми - от Германия, Италия и България, са подали оферти за придобиване на два многофункционални патрулни кораба за Военноморските ни сили.

Цената на придобиване е 948 млн. лева с ДДС. Предвижда се първият кораб да бъде придобит до края на 2023 г., а вторият до края на 2024 г.

Oще по темата
Предложения са подали три корабостроителни компании - германската "Лурсен Верфт", българската "Делфин" и италианската "Финкантиери".

Целта на проекта е чрез придобиването на патрулните кораби да бъдат изпълнявани широк спектър от задачи по гарантиране морския суверенитет на българската държава и защита на нейните национални интереси в морските пространства, както и замяна на остарели бойни кораби от състава на Военноморските сили, които не подлежат на модернизация, заяви при отварянето на офертите зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков, цитиран от Дарик радио.

"Способностите, които ще придобият ВМС, са борба с надводен, подводен, въздушен противник, контрол на корабоплаването, борба с асиметрични заплахи и способности за радио-електронна борба", обясни  той.

Офертите ще бъдат оценени и класирани от междуведомствена група, в която участват представители на командването на Военноморските сили, Министерствата на отбраната, на външните работи, на икономиката и финансите и ДАНС. Комисията ще работи по методика за оценка, която е предоставена и на кандидатите, допълни командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев.

В методиката за оценка на офертите са залегнали четири показателя - способности, цена, индустриално сътрудничество, интегрирана логистична поддръжка. Работата на междуведомствената работна група ще се раздели на два периода - първо ще бъдат оценени техническите характеристики на предложението за съответствие, а след това ще започне работата на комисията по оценка на ценовото предложение на участниците, обясни Петев.

Първо ще бъдат оценени техническите характеристики и способностите на корабите, индустриалното сътрудничество и интегрираната логистична поддръжка, залегнали в предложенията на трите корабостроителни компании. Ценовите оферти ще бъдат отворени на 29 май. До 12 юни Междуведомствената група трябва да подготви и внесе в Министерски съвет доклад коя оферта е най-изгодна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 27Ти още ли не си заченал? Не се отчайвай, продължавай! Може и да заченеш, но няма да е добре - не ни трябват повече !На нас такива корабчета не ни трябват! Няма защо нашите момчета да гинат от "Бал", "Яхонт" или "Кинжал"! Нека се давят канадци, янки, холандци, шпаньоли и вся остальная натовская !Нито едно натовско корито няма да мине Босфора обратно, ако направят войничката!

41

Анонимен

преди 5 години

Не ги правете по технология "Стелт", за да се вижда, че имаме 2 кораба.

40

Totenkopf

преди 5 години

Спокойно, приятел точно на там вървим, не се притеснявай.

fallback