Снимка: Pixabay

Депутатът от "Обединени патриоти" Христиан Митев подкрепи предложението на новия правосъден министър Данаил Кирилов да има възможност за разследване и евентуално предсрочно освобождаване на "тримата големи" в съдебната система - главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Митев посочи, че в тази посока има и препоръка от Европейската комисия.

"Подкрепяме една такава идея, това е и една от препоръките на ЕК. Знаем за това изискване и това е навременно действие на новия правосъден министър. Чакаме да видим конкретните текстове", каза той.

Христиан Митев коментира и думите на председателя на ВКС Лозан Панов, който не е съгласен с начина, по който да бъдат разследвани тримата големи в съдебната система. Според Панов има и в момента ясно регламентирани основания, които са предвидени за предсрочното прекратяване на мандатите.

"Всеки има право на мнение, но аз не го споделям", отсече Митев.

Хамид Хамид от ДПС пък отбеляза, че Панов дори няма смелостта да защити собствения си доклад пред парламента.

"Аз нямам самочувствието да коментирам моралния стожер на обществото. Само ще ви напомня, че той няма смелостта да защити собствения си доклад пред парламента. Това е явно уважение един път към парламента, втори път към закона - да не си подадеш декларацията, когато си морален стожер на обществото, най-малко подхожда на един председател на тази институция в България", каза той.

Хамид Хамид обясни, че от ДПС принципно подкрепят идеята на правосъдния министър, но искат гаранции, че няма да има политически разправии и да не се политизира въпросът. "Съгласни сме с идеята, че не трябва да има несменяеми хора както в политиката, така и в съдебната власт", заключи той.

От ГЕРБ също застанаха зад предложението на правосъдния министър.

"Ще бъде свикан съвет на съдебната реформа, на която ще бъдат обсъдени всички гледни точки. За нас е важно да има публично обсъждане и голям дебат по тази тема, да се чуе мнението на хората от съдебната власт", каза депутатката Ана Александрова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase