Снимка: pixabay.com
fallback

До 2023 г. бъдещите пенсионери ще могат да избират по старата или по новата методика да им се изчисли пенсията. Това приеха единодушно депутатите на първо четене с поправки в Кодекса за социално осигуряване.

Oще по темата

До спешните промени се стигна, след като премиерът Борисов разпореди да не се допуска намаляване на пенсията на нито един пенсионер, тъй като се оказа, че новата формула може и да е по-неблагоприятна за някои.

От началото на 2019 г. влезе новата методика, с която в осигурителния доход, от който се изчисляват пенсиите за трудова дейност, не се включва осигурителният доход за период от три последователни, избрани от лицето години от последните 15 години осигурителен стаж до 1 януари 1997 г., както и осигурителният доход за периода 1997 г.- 1999 г., което беше възможно до края на 2018 г.

Според вносителите на проекта от ГЕРБ има все още много хора, които са получавали по-високи трудови вазнаграждения преди 2000 г, а впоследствие, в края на трудовата си кариера, поради различни причини, включително и да могат да натрупат необходимия осигурителен стаж за пенсиониране, са приемали по-нископлатена работа. Така прилагането на новите разпоредби за изчисляването на пенсиите с начална дата след 31 декември 2018 г. е по-неблагоприятно за тези лица.

Затова управляващите предлагат в следващите 4 години бъдещите пенсионери да избират методиката, която е по-благоприятна за тях.

За тези, които вече са подали документи за пенсиониране след 1 януари 2019 г., пък се дава срок от 6 месеца, в който да посочат по коя от двете методики да се изчисли пенсията им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 5 години

Новият алгоритъм за изчисление на пенсиите ощетява висококвалифицираните българи, които са се осигурявали на пълните си заплати. Тези хора, със своите знания, умения, труд и осигурителни вноски са допринесли за нашата икономика. И без това повечето такива специалисти вече са извън България. Не е редно да бъдат ощетявани тези, които останаха! А кой стимулира поправката? Нискоквалифицираните и сивата икономика!

16

Анонимен

преди 5 години

Защо се променя закона със стара дата???? След като тези хора са работили и са се осигурявали при едни правила, не е редно сега да бъдат ощетявани! През следващите 10-15 години ще се пенсионират хора, които са работили преди 1997. Всички те трябва да имат правото да избират по кои правила да се пенсионират! Пенсионната система трябва да бъде нещо изключително стабилно и дългосрочно! В противен случай защо се осигуряваме? Губим доверие в държавата!

15

Пенсионер

преди 5 години

Не казвайте,, хоп" преди да сте скочили бе деца.Тук виждам постове на ,,юнаци" които ще се пенсионират след 30-40 години ,по езика им си личи. Какъв Герб тогава бе мушмороци.Вие учете вземете занаят ,осигурявайте се заживейте в реалния ,а не във виртуалния живот.А на тези на които скоро им предстои ,не бързайте да се вайкате ,а попитайте познат или приятел-счетоводител ,ще разберете че тия измишльотини на пуберите за 200лв пенсия са супер г.л.у.п.о.ст.

fallback