Снимка: Reuters
fallback

Европейският парламент прие на първо четене спорният проект "Мобилност". Но отново се се появиха редица неизвестни около гласуването на пакета. Новите правила за международните превозвачи бяха одобрени в първоначалния им вид, след като внесените над 1000 поправки бяха отхвърлени анблок от евродепутатите.

"От две години насам промените в пакет "Мобилност" се отлагат. И той няма да бъде приет в този мандат на Европейския парламент". Това заяви в телефонен разговор за Bulgaria ON AIR евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Сега предстоят тристранни преговори между Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет. Ако те стигнат до компромис в рамките на следващите две седмици планът "Макрон" ще влезе за окончателно гласуване в пленарната зала на последната сесия на настоящия Европарламент в средата на април.

Евродепутатът Андрей Ковачев уточни, че гласуването днес било просто мандат за започване на преговори и не е задължително да влезе дори в дневния ред на следващия Европейски парламент.

А в знак на протест срещу реформите днес, пловдивски превозвачи запалиха ТИР и го изгориха до основи.

"Нека превозвачите да бъдат спокойни и да не предприемат повече подобни драстични мерки и демонстрации. Призовавам също така и колегите от ЕП след изборите, при една по-спокойна обстановка, да вземем решение решение, което да удовлетворява всички заинтересовани страни", допълни още Ковачев.

Председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков подчерта, че въпреки, че решението не е окончателно, е спорно доколко българските превозвачи могат да бъдат спокойни оттук нататък.

"През оставащото време на този ЕП не е изключен вариантът пакетът "Мобилност" да бъде гласуван на второ четене", отсече той.

"Българските превозвачи бяха подведени от спокойствието, което цареше до скоро, от лидерската позиция на премиера Борисов. Бе пропиляно доста време, в което въпросът можеше да бъде решен. И в един миг се оказа, че дипломацията ни не е била на необходимото ниво", категоричен бе предесателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 5 години

Сега ще светне далавера та с магистралите защото по пътищата на Европа има достатъчно парко места и хотели. А в България нито едно. Парите за паркоместа тоалетни и места за отдих липсват.

13

Жестоко...

преди 5 години

Палят си колите, само и само да не плащат нормални заплати на шофьорите си!ОТВРАТ!!!!!

12

Анонимен

преди 5 години

Е.... Те това Пакетче, ще сцепи цикламените *** на нашите алчни транспортни бизнесмени!УМРЕ им ДАЛАВЕРАТА НА ЗАПАД!

fallback