Снимка: Булфото

Цецка Цачева подаде оставка като правосъден министър заради закупения от нея апартамент в столичния квартал "Изток" и с това продължи негативната традиция в демократичната ни история министрите на правосъдието да не се задържат дълго на своя пост.

Още по темата
За почти 30 години демокрация на ветровития стол са заставали 24-ма министри, някои от които са изкарвали и по-малко от година, сочи справка на Dnes.bg. А единственият, който е устоял цял мандат, е Антон Станков – правосъден министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски в периода 2001-2005 година. А след него, само за 14 години, по една или друга причина са сменени 9 правосъдни министри.

В кабинета на Тройната коалиция (2005-2009) като ръководител на правосъдието започва Георги Петканов, който е наследен от Миглена Тачева след извършен ремонт на правителството. Първият правосъден министър на премиера Бойко Борисов пък е Маргарита Попова, която след като е избрана за вицепрезидент на България през ноември 2011 година е наследена от Диана Ковачева, която остана година и 4 месеца.

След като първият кабинет на Бойко Борисов подава оставка, за наследник на Ковачева в служебното правителство на Марин Райков е определен Драгомир Йорданов. В следващия кабинет на Пламен Орешарски, който управлява малко повече от година, министър на правосъдието е Зинаида Златанова, но и тя напуска своя пост след година и 2 месеца заради оставката на правителството.

Във втория кабинет на Бойко Борисов за правосъден министър е определен Христо Иванов, който преди това изпълнява същата роля и в служебния кабинет на Георги Близнашки. След малко повече от година на поста, той подава оставка в края на 2015 година заради несъгласие с политиката на кабинета по отношение на съдебната реформа. Той е наследен в МП от настоящия външен министър Екатерина Захариева, която се задържа също година и един месец на горещия стол, след като второто правителство на Бойко Борисов подава оставка заради загубата на президентските избори през ноември 2016 година.

Мария Павлова е служебният министър в кабинета на Огнян Герджиков, а Цецка Цачева зае поста на правосъден министър от 4 май 2017 година.

А статистиката е повече от стряскаща – от февруари 1990 година едва шестима министри на  правосъдието от общо 24 са изкарвали на своя пост поне 2 години. А кой ли ще е следващият?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase