Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Съвсем скоро конституираната на 20 март 2014 г. Централна избирателна комисия ще отиде в историята.
Така че днес членовете й отчетоха дейността си за 5-годишния мандат като постоянно действащ и независим държавен орган.
Oще по темата
ЦИК е организирала 5 национални избора, 2 национални референдума, 119 частични и местни избори, подпомогнала е организирането и произвеждането на 14 местни референдума, отчете председателят на комисията Ивилина Алексиева.

Оценката и бе лаконична: "Справихме се добре".

За целия си мандат ЦИК е провела 719 заседания и е приела над 5170 решения.

За четири национални избори ЦИК е назначила общо 124 районни избирателни комисии /РИК/ и 1910 секционни избирателни комисии /СИК/ извън страната, а за общите местни избори - 265 общински избирателни комисии /ОИК/, отчете още Алексиева.

Тя информира, че за всички видове избори ЦИК е извършила общо 126 регистрации на партии и 30 на коалиции, като за изборите за членове за европейски парламент от България и за изборите за президент и вицепрезидент комисията е извършила 17 регистрации на инициативни комитети.

Отчетени бяха още регистрациите на организации и наблюдатели на изборите в страната и извън нея, на застъпниците на социологическите агенции, извършени от ЦИК. В законовите правомощия на комисията са още контролът върху отпечатването на бюлетините от БНБ и други специализирани печатници за всички видове избори, техническите изисквания към електронната система за машинно гласуване и експерименталното му и реално провеждане, припомни Алексиева, цитирана от БТА.

За периода 2014 - 2019 г. за провеждането на изборите в страната са работили 333 097 души, разгледани и решени са били 2575 жалби, разкрити са 61 664 изборни секции, а отпечатаните бюлетини са 78 милиона. Общо гласувалите във всички избори са 22 982 916 българи.

"Новият състав на ЦИК ще има една добра основа. Книжата и принципните решения са подготвени", посочи Ивилина Алексиева.

Според нея основно предизвикателство пред новия състав ще бъде организирането на машинното гласуване и киберсигурността. Обществената поръчка за машините е готова и след 1-2 заседания на ЦИК ще може да бъде обявена, каза Алексиева в отговор на въпрос.

Тя изрази своята убеденост, че ще има много добра приемственост в ЦИК. "Силна воля, упоритост, последователност и никога да не се предават и да следват закона и вътрешните си убеждения. Тогава ЦИК ще остане на това ниво и ще се издигне на по-високо", пожела на наследниците на сегашния състав председателят на ЦИК.

Част от настоящия състав на ЦИК, подобно на ситуацията през предходния мандат, ще продължи за работи и в новия. Решението е на партийните централи, издигнали своите кандидати. Нов ще бъде председателят на ЦИК. Очаква се бившият конституционен съдия Стефка Стоева да смени на поста Ивилина Алексиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

ЦИрК

преди 5 години

Те да внимават, щото когато цирка е в криза и няма кво да се яде, няма да заколят тигъра или лъва, ами ...

1

анонимен

преди 5 години

Доволни послушници малко са хората които вярват,че изборите не са манипулирани както им е наредено.

fallback