Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ДПС не успя да убеди депутатите от останалите политически сили в парламента да излязат с позиция срещу провеждането на т.нар. Луковмарш, който въпреки негативните обществени прояви и гневните реакции на чуждите дипломати всяка година събира стотици в София.

Още по темата
От движението внесоха проект на решение относно нарастване на неофашистките прояви в Европа и България, но то беше отхвърлено от законотворците. В него беше посочено, че парламентът осъжда всички прояви на неофашисти в страните от ЕС и по-специално в България.

Според Джейхан Ибрямов проектът на документа е тест за демократичността на всеки един народен представител. "Всеки авторитарен и тоталитарен режим трябва да бъде осъден. По това се мери и демократичността на държавата и на 44-тото Народно събрание. Политически партии, които се крият зад своята реакционна същност и защитават фашизма, ние ги наричаме политически сурогати", заяви той.

Джема Грозданова от ГЕРБ обаче отсече, че мнозинството не може да се съгласи с твърдението, че фашизмът, расизмът и ксенофобията са нормално явления в България. Тя увери, че властите предприемат мерки срещу проявите на фашизъм и ксенофобия.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ настоя, че ако въпроси от такова естество не бъдат решени с решения на Народното събрание, това трябва да стане със закони. "Последиците от Възродителния процес, в които и до днес живеем, системно се отхвърлят от ГЕРБ", обвини той.

Като пример той посочи няколкото законопроекта на ДПС, включително и за последиците от Възродителния процес, които депутатите от ГЕРБ не приемат при всяко обсъждане.

Според депутата от ВМРО Милен Михов, ако парламентът приеме проекта на решението на ДПС, това би означавало депутатите да признаят, че българското Народно събрание има съпричастност към Холокоста.

"Тази декларация е част от предизборната кампания на ДПС", нападна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase