Общ преглед
Единодушно правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев и така прие отново спорните поправки в Изборния кодекс.
Още по темата

Управляващите обаче поеха ангажимент, че ще направят нови промени в законодателството, с които да се върнат преференциите в сегашния им вид.

Именно орязването на преференциите в последните поправки, поискано от ДПС, предизвика общественото недоволство и доведе до ветото на президента. Мнозинството обаче не се съгласи да го подкрепи, тъй като не е съгласно с мотивите на държавния глава срещу други текстове от закона.

Според шефа на правната комисия Данаил Кирилов силно се е спекулирало със законодателната процедура по промените в Изборния кодекс.

"Изразявам притеснението си, че в общественото пространство много се говори, а малко се чете. Политизирането на факти и обстоятелства може да доведе до изкривяване на общественото възприятие, в една или друга посока", каза Кирилов.

По думите му широкото прилагане на машинното гласуване ще доведе до технически проблеми в изборния процес.

"Не препятстваме този способ, но сме длъжни да предупредим избирателите, че не машините и хартиите ще ни решат политическите проблеми и проблемите с доверието. Създаваме си ги сами“, подчерта Кирилов, цитиран от "Фокус".

Предстои ветото на държавния глава да се гласува окончателно в пленарна зала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар