Снимка: Bulgaria ON AIR

Руският премиер Дмитрий Медведев пристигна на официално посещение в България. Той се срещна с Бойко Борисов и Румен Радев. Основна тема на разговорите на Медведев с българските политици са енергийните проекти, както и икономиката и туризма.

Според бившия зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев не трябва да очакваме конкретни решения и новини от посещението на руския премиер.

Още по темата

"В една президентска република, каквато е Русия, премиерът има много по-свити функции. Освен това да бъде изпратен министър-председател от президентска република в друга държава сваля нивото на отношенията между България и Русия и показва дисбаланс, какъвто съществува според руска страна", коментира бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в "Денят ON AIR".

По думите му Медведев има икономическа насоченост и е дошъл у нас само с тази задача. Той допълни още, че руският премиер и целият кабинет на Русия са с нисък рейтинг за разлика от президента Путин.

"Винаги конкретика в отношенията и конкретика в постигнати договорки се поставя при посещение на президента Путин", категоричен бе Керемедчиев.

По неговите думи основните карти за бъдещите отношения на европейските държави с Русия се държат от САЩ, защото военният и политическият натиск от Вашингтон върху източноевропейските държави се увеличава.

Той коментира пред Bulgaria ON AIR, че САЩ се опитват да изместят Русия по енергийните доставки.

В разговорите си с българските политици руският премиер засегна и темите за стокообмена между двете държави, както и за туризма. Стана ясно, че ще има облекчен режим за руските туристи.

"Можем да направим това, което е подписано като споразумение - увеличаването на изнесените визови центрове. Това ще помогне. От друга страна, България спазва европейската директива и споделя шенгенската система, тоест ние не можем да лавираме много в това - няма как да кажем от утре ще даваме групови или безплатни визи на руските туристи", обясни Керемедчиев.

По думите на бившия зам.-външен министър стокообменът между Русия и България е намалял въз основа на санкциите, които Европейският съюз налага. Според него трудно бихме могли да го подобрим.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase