Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Парламентът преодоля президентското вето върху Закона за личните данни. Така законът ще бъде обнародван в Държавен вестник и ще влезе в сила, въпреки оспорваните поправки от държавния глава.

Oще по темата
Румен Радев атакува разпоредбите, които предизвикаха опасения, че журналисти могат да бъдат подлагани на натиск, ако не докажат, че са използвали правомерно лични данни в свои разследвания.

Възражението на президента бяха срещу установените с параграф 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване. Промените в закона отварят врата за проверки на медийни публикации, журналисти, за проблеми с академични проучвания, документални материали и други, както и за откази за достъп до информация.

"С формулираните 10 критерия, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация. Изискването да се изпълняват тези критерии, дори и поотделно, представлява ограничение. То засяга същностното ядро на свободата на изразяване и информация като основно право, признато още в епохата на Просвещението в Европа, изпразва го от съдържание и неговото упражняване губи смисъл", се казваше в мотивите на президента за налагане на ветото.

Според държавния глава не е постигнато необходимото равновесие и разпоредбата с 10-те критерия се явява прекомерна, небалансирана мярка.

"Свръхрегулацията на хипотезите, в които ще има конкуренция между защитата на личните данни и свободата на изразяване и информация, води до силно накланяне на везните в полза на правото на защита на личните данни, като "се жертва" свободата на изразяване и информация. Така под формата на критерии за съразмерност със защитата на личните данни се прикриват законови ограничения на основни конституционни свободи", се казваше още във ветото.

Това е 13-тото вето, което президентът Радев наложи на закон приет от парламента. Управляващите от ГЕРБ подкрепиха единствено ветото върху промените в приватизационния закон, с които ангажиментите на купувача по приватизационни договори намаляваха от 10 на 5 г. със задна дата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 5 години

Този парламент е първенец по прокарване на лобистки закони! Затова и доверието към него е критично ниско. Без него държавата ще заработи много по-добре.

47

Tangra

преди 5 години

Поправката "Елена Йончева" целят да затворят устите на малкото останали смели журналисти.

46

bb

преди 5 години

До Анонимензащото премиера не е налагал вето !

fallback