Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Изявени политици и общественици, близки и приятели се простиха с Тодор Кавалджиев, вицепрезидент на България от 1997 до 2002 г.
Oще по темата


Поклонението се състоя в столичния храм "Свети Седмочисленици".

Сред тези, които си взеха последно сбогом с него бяха президентът Петър Стоянов, държавният глава Румен Радев, шефката на парламента Цвета Караянчева, бившият премиер Иван Костов, ексшефът на НРС Димо Гяуров, лидерът на ДОСТ Лютви Местан.

"Той беше пример за скромност, чак до аскетизъм и пример за това как политикът трябва да работи за благото на своя народ, а не за себе си”, каза Румен Радев.

"Много други големи авторитети в българската политика не са чак толкова безспорни”, кометира Лютви Местан.

"Тодор Кавалджиев беше достоен и в годините след 1989-а. С това ще го запомня", смята Петър Стоянов.

След продължително боледуване Тодор Кавалджиев издъхна на 6 февруари, на 85-годишна възраст.

демократ по убеждение и на дело, още от ученик е под прицела на комунистическия режим. 11 години от живота си прекарва в затвори и концлагери.

През 1989 г. участва във възстановяването на БЗНС "Никола Петков". Година по-късно става един от 400-те представители в 7-мото Велико народно събрание.

През19 96 г. е кандидат за вицепрезидент от Обединените демократични сили и двамата с Петър Стоянов печелят изборите на балотаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

House M.D.

преди 5 години

Г-н Караилиев, няма достойни политици. Всеки политик е достоен единствено за тор на нивата ми и за асфалт под краката ми.

11

Поклон!

преди 5 години

Затова и демокрацията, която настана след 1989 г., не е никаква демокрация, а плутокрация, рай за червените капиталисти - довчерашни гробокопачи на същия този капитализъм. Нито демокрацията им е демокрация, нито вълчата им пазарна икономика е пазарна. До вчера бяха собственици на държавата, което значи и на държавната собственост, днес частни собственици на националните богатства, създавани от трудовият ни народ векове наред. Всичко се диктува от червените олигарси и мафиоти. Всички властващи партии след промяната са производни на Партията с голямо име БКП.

10

Цветан Караилиев

преди 5 години

До House M.D.Не бях наясно,че може да съществува толкова отвратителен индивид като Вас.Опитвате се да хвърляте помия по една от най-светлите личности на най-новата ни история.Разбирам,защо сте анонимен,инак едва ли щяхте да напишете такава гадост.Как се понасяте,без да Ви се гади?

fallback