Снимка: Visualhunt
fallback

Всяка година близо 450 лекари и 1000 медицински сестри напускат България. Острата липса на кадри се усеща и пречи на работата на екипите, а основната причина за изтичането на мозъци от страната е ниското заплащане. И всичко ни кара все по трудно да повярваме, че спасение за родното здравеопазване няма.

От Министерство на здравеопазването предлагат държавата да плаща заплатите на младите лекари, ако останат у нас. обучавани. Срещу това, обаче, младите медици ще бъдат длъжни да останат да работят у нас. Специализантите ще трябва да сключат договор със здравното заведение, според който ще трябва да останат да работят на същото място за срока на специализацията си.
Oще по темата


Ако болницата или лекарят откажат, то тогава те ще бъдат длъжни да върнат на Министерство на здравеопазването отпусната субсидия за възнагражденията на медика по време на неговата специализация.

Ще реши ли това проблема с отлива на медицински служители от страната - коментар в предаването “Директно” по телевизия Bulgaria ON AIR на проф. д-р Асен Балтов - Изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Освен това наскоро се появи и предложение пациентите да заплащат за получаването на спешна помощ, ако в действителност няма такъв елемент на спешност.

“Този проблем е много сериозен и не е от днес. Трудно е да се сложи границата кое състояние е спешно и кое не. Не можем да откажем, когато един пациент е решил, че има спешно състояние и изпитва болка”, коментира проф. Балтов.

По думите му болката е субективно усещане и не можем да преценим доколко е хронична и обострена. Не мисля, че това ще реши проблемът, защото ще настанат конфликти.

Асен Балтов коментира и проблема с недостига на линейки и проблемът с медиците и заяви категорично - мястото на лекарите е в болниците, в линейките трябва да има парамедици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 5 години

Да ли плащат такси като в западните университети, тогава да заминават в чужбина веднага след дипломирането!!Ако не могат , вземат кредити .............има банки за студентски кредите!!

28

AZ

преди 5 години

Висшистите са платили образованието си с умствения труд,който са вложили по време на следването си и затова никому и с нищо не са длъжни.А който иска да задържи лекарите да им предостави следните условия-начална заплата 5000 лв,която се увеличава двойно и тройно с броя на взетите специалности,отделно дежурства,нощен и извънреден труд,отпуск 50 дни год.и пенсиониране на 55 г с 20 заплати.

27

Има логика

преди 5 години

Но след като държавата плаща образованието и специализацията, на отличниците трябва да е в чужбина. Договор доживот да работи в БГ.Защо?Шест години учене плюс специализация, плюс десет години набиране на опит.Лекарят става специалист около 40-45 възраст, от тази възраст става ценен кадър и е полезен със знания и опит.Така че доживот, ако не, връща парите на държавата.Рядко ще видим млад гений, не че няма, но тях западната машина веднага ги привлича със семинари, стажове, конференции, заплат

fallback