Снимка: БТА

Който се опитва да копае окопи между БСП и ПЕС, стреля в крака си. Това заяви президентът на европейските социалисти Сергей Станишев преди началото на конгреса на БСП, който се провежда в НДК.

„Голяма част от битките, които сме водили и спечели в този Европарламент - срещу орязването на парите за кохезия, срещу двойните стандарти на храните, за приемане в Шенген с всички граници, срещу дискриминация на България, нямаше да бъдат възможни без подкрепата на социалистическото ни семейство“, обясни Станишев, цитиран от „24 часа“.

Според него има хора в БСП, които злоупотребяват с темата за Истанбулската конвенция, но той нямал притеснения. Този текст е удар в празното пространство, обясни Станишев включването на отрицанието на конвенцията в платформата.

Този въпрос е решен от Конституционния съд в България и това кой какво мнение има, няма значение. Както и е решен с позицията на Европарламента отпреди повече от 2 г., обясни Станишев.

Той разказа, че в четвъртък президиумът на ПЕС е одобрил проекта за манифест за изборите и БСП участвала в този процес, и го е подкрепила, не е имала никакви възражения. Платформата на БСП за евроизборите също изразява основните приоритети на европейските социалисти.

Запитан дали политиката на Нинова начело на БСП ще постави партията в изолация от ПЕС, Станишев отговори: „Най-големи проблеми човек може да си създаде сам за себе си. И обясни, че различия има във всяко семейство, но трябва да се акцентира на общото“.

Спорът за това дали Станишев има или не място в листата се отразявал зле на избирателния потенциал на БСП. Има риск ние сами да подарим победата на ГЕРБ на тези избори, най-вече със сигнали за разправии и вътрешно разединение, защото това винаги демотивира избирателите ни, предупреди той. И второто била да не се постигне вътрешна мобилизация на избирателите на БСП.

Позициите са изравнени, БСП има всички шансове, ако не попадне в капаните пред нас, каза още Станишев.

Платформата си за изборите за европейски парламент ще приеме БСП днес. Червеният конгрес се събира в 10 ч в зала 3 на НДК. Той ще одобри и окончателния вариант на лявата "Визия за България", която ще стане основа на бъдеща управленска програма на социалистите при парламентарни избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase