Графика: АФИС
fallback

Сериозна борба за победата на предстоящите избори за Европарламент се очаква през май, сочи проучване на агенция АФИС, проведено сред 1010 души в периода 14-19 януари.

Oще по темата

Шансовете на основните претенденти – БСП и ГЕРБ, са на практика изравнени. В рамките на статистическата грешка се регистрира леко предимство за червената партия, отчитат от агенцията.

Така, ако изборите за европарламент бяха днес, за БСП биха гласували 24,2% от отишлите пред урните, а за ГЕРБ – 23%. ДПС събира 7,7% от вота, Обединените патриоти – 3,3%, Реформаторския блок – 1,5%, Воля – 1% и Демократична България – също 1%.

Според АФИС към този момент изглежда слабо вероятно да се очертае такава изненада, която да позволи на нов играч да се намеси в спора за призовото място.

От агенцията отчитат още, че независимо от зачестилите изявления и коментари по повод на предстоящите избори, интересът към тях остава на традиционно ниско ниво. Едва 35 на сто са абсолютно сигурните гласоподаватели, при това състоящи се предимно от привърженици на три партии – БСП, ГЕРБ и ДПС.

Единствено коалицията "Обединени патриоти" разполага с потенциална възможност да се сдобие с не повече от един мандат, но и това не е сигурно, отчитат от АФИС.

Така, ако резултатите от вота през май са подобни, БСП и ГЕРБ ще изпратят в европарламента по 6-7 евродепутата, ДПС – 3-4-ма, а Патриотите – максимум 1. Ако разликата между водещите политически сили надхвърли 3,4 пункта, това ще означава и разлика от един мандат. В случай, че коалицията „Обединени патриоти“ успее да прекрачи бариерата от 5,89%, националистите ще се поздравят с един мандат, който ще бъде за сметка или на първия в класацията, или на ДПС.

Проучването показва още, че въпреки сравнително високото доверие в ЕС, българските граждани не смятат, че нещата в съюза са наред и всичко се развива в правилната посока. От данните личи, че ситуацията в ЕС се оценява негативно, макар и не чак толкова, колкото е оценено положението у нас.

В представата на мнозина наши сънародници Европа е спасителен бряг от несгодите, които понасят във водите на българската река. Затова и избирателната активност тук през май ще бъде по-висока в сравнение с почти всички други страни от ЕС, но по-ниска в сравнение с онази активност, която обикновено измерваме по време на национални и местни избори, сочи още проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Анонимен

преди 5 години

ДСБ ПОБЕДИТЕЛ НАД ВРАГА БКП

58

Глупак

преди 5 години

Глупав съм и питам: Как може да се прави прогноза за резултата от изборите за ЕП, след като до момента няма листи с ИМЕНАТА на кандидатите на отделните партии и коалиции? Не сме все пак толкова глупави, за да решаваме за кого да гласуваме, подчинени на БУКВИ, като Б-С-П, Г-Е-Р-Б и т.н. без да видим ХОРАТА, които в случая стоят зад БУКВИТЕ.

57

Анонимен

преди 5 години

Всички във властта последните 20-30 години ни доведоха до последното място в Европа. По-добре гласувайте за някой нов, тия вече сме ги видели колко струват.

fallback