Снимка: BulFoto
fallback

Премиерът Бойко Борисов ще има специален разговор на четири очи с държавния секретар на САЩ Майк Помпео следващата седмица, съобщава “24 часа”.



Двамата ще разговарят в швейцарския курорт Давос. Борисов ще бъде там начело на българската делегация за втора поредна година. Помпео пък ще води американската делегация, след като президента Доналд Тръмп отказа участие във форума на световните лидери заради неприетия бюджет на САЩ и частичното “затваряне” на американското правителство.

Среща между Борисов и Тръмп тази година ще е една от темите, които ще бъдат обсъждани на разговора на премиера с Помпео.

Двамата реално ще дадат и старт на преговорите за закупуване на изтребители F-16 от България. Преди Коледа двамата разговаряха за сделката по телефона. След това правителството на България обяви, че иска да преговаря директно със САЩ за закупуването на изтребители и спря конкурса, в който участваха още Швеция с “Грипен” и Италия с “Юрофайтър”, но втора употреба. Борисов и Помпео вече говориха по темата по телефона преди Нова година.

В Давос премиерът ще е и говорител на специален панел за интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

Освен с американския държавен секретар Борисов вече имал уговорени разговори и с представители на “Кока-Кола” и “Шел”. На тези срещи ще се договарят инвестиции, които двете компании планирали да направят в България. “Шел” вече сондира за природен газ в българските териториални води на Черно море.

По искане на Русия пък Борисов ще има среща и с шефа на “Лукойл” Вагит Алекперов. И тук предварително обявената тема ще е инвестиции в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

123

свободен

преди 5 години

Както Костов ни обрече да плащаме тока на американскита центрли ТЕЦ Марица скъп ток без да произвеждат, така Бойко ни обрича да плащаме прадварително за не произведени самолети предварително. Това е унижение на нацията.До кога ще бъдем ибрикчий.

122

Димитър Кънев

преди 5 години

Какво ще си говори комунистът Бойко Борисов с американеца а ми нали има убити четирима американци.А ми някой трябва да ги замести.А комунистът Бойко Борисов има когато има готово пушечно месо.Българите сме качествени войници.Страх ни имат и немци и френци,да не говорим за комшиите.

121

Анонимен

преди 5 години

Тиквун не се срещна присто с кукоовода си а с масонския висш конспиративен интелект помпео реалния президент на фащ, как и мъжката му ку.чка Банън я няма там не знам те обикновено за *** до *** когато не са че.п в *** де.Сега обаче фюрерската комедия мина всякакви граници вече има и тиква.Ако сложим Компира Очите и другите юнаци и ще се получи една мазна дроб сърма.

fallback