Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед

Лидерът па ПЕС Сергей Станишев застана на страната на президента Румен Радев, който непрекъснато влиза в спорове с изпълнителната власт.

"Президентът се държи като президент, който има характер, достатъчно самостоятелен и критичен е към правителството", коментира Станишев, след като спази традицията си и покани журналисти на новогодишна баница с късмети.

Още като лидер на БСП Станишев наложи като традиция да черпи ресорните журналисти и не направи изключение, дори когато оглави ПЕС.

Още по темата

Според него поведението на Радев е нормално. Станишев припомни, че президентът няма силна институционална тежест в България по Конституция, но има огромен морален авторитет, а Радев го използва.

"Президентът не може да играе ролята на опозиция", коментира социалистът и допълни, че държавният глава сега е най-популярният български държавник, заедно с омбудсмана, което е оценката от гражданите.

Освен това Станишев е убеден, че ако управляващите продължат с този темп да създават скандали, предсрочните избори не са изключени.

"Бях изненадан от темпа на създаване на скандали и недоволства от правителството и управляващата коалиция. Това създаде усещане, че страната тъпче на едно място и затъва в блато. Има нужда от промяна. Това е шанс за БСП да бъде тази промяна", обяви той. 

А за предстоящите местни избори през есента той смята, че ГЕРБ е в отстъпление, а БСП има реални възможности да надскочи електората си.

Според него за София специално има умора от сегашното управление и ако БСП намери подходяща кандидатура, левицата може да постигне успех.

"Надявам се годината да не бъде толкова трудна за хората. Очертават се сериозни рискове пред икономиката в европейски и световен мащаб. Много хора говорят за възможността за нова икономическа криза. Трябва да се готвим", каза още той.

Станишев призна, че в личен план се чувства много щастлив човек, защото толкова години, след като не е лидер на БСП, има много приятели в партията.

"С тях си говорим като другари, и комфортно, а отношението чисто човешки към мен е много позитивно. Имам много приятели в БСП и пожелавам на всеки лидер да е така, след като вече не е на върха. Не се чувствам изолиран от БСП. В събота бях на заседание на Националния съвет на партията, чувствам атмосферата към мен", каза той.

Станишев отказа да коментира листата на БСП за евроизборите с мотива, че партията е мъдра и опитна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар