Снимка: Dnes.bg, архив

През 2018 г. Народното събрание е приело 146 закона и 138 решения, сочи справка, подготвена от парламентарния пресцентър.

От 1 януари до 21 декември 2018 г. в Народното събрание са постъпили 177 законопроекта, като 91 от тях са внесени от депутати.

Още по темата

През годината 44-ото Народно събрание е провело 131 пленарни заседания, седем от които извънредни.

През петата си сесия – от септември до зимната ваканция, 44-тото Народно събрание е приело 55 закона и 59 решения.

Законотворците са се събрали на 45 редовни и 3 извънредни заседания.

Сред приетите от Народното събрание нови закони са този за хората с увреждания, както и за личната помощ, които станаха факт след масовите протести на майките на деца с увреждания.

арламентът е гласувал е промени в Административнопроцесуалния кодекс, в Закона за пътищата, в Закона за устройство на територията, в Закона за държавната собственост, в Закона за семейни помощи за деца.

Парламентарен контрол е провеждан в 15 пленарни заседания.

В Народното събрание от 1 септември до 21 декември 2018 г. са постъпили 440 въпроса и 18 питания. В този период е имало изслушване на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за предоставяне на информация във връзка с Процедурата по избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ и възможности за структуриране на проекта.

На извънредно заседание на 21 август 2018 г. Народното събрание е изслушало министър-председателя Бойко Борисов за сигурността на електронните бази данни, съхранявани от Агенцията по вписванията и Министерството на правосъдието.

По време на петата сесия беше отхвърлен и един вот на недоверие към Министерския съвет за провал в областта на здравеопазването.

Министрите са отговорили на 375 въпроса и 10 питания по време на петъчния парламентарен контрол.

На най-много въпроси и питания са отговорили министърът на земеделието Румен Порожанов – 68, строителният министърПетя Аврамова – 67, министърът на околната среда и водите Нено Димов – 34, МВР шефът  Младен Маринов – 32, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев – 30, военният министър  Красимир Каракачанов – 22, просветният Красимир Вълчев – 19.

Най-активните депутатите на контрола очаквано са били от опозицията.

Най-много въпроси и питания са отправили депутатите от БСП Георги Стоилов – 41, Иван Иванов – 35, Николай Цонков – 34, Георги Гьоков – 31, Любомир Бонев – 31, Светла Бъчварова – 23, Надя Клисурска – 18, Пенчо Милков – 16, Георги Йорданов – 15, Кристиан Вигенин – 13.

От левицата са внесли и най-много въпроси – 354, както и 15 питания.

От  ГЕРБ са имали 42 въпроса и 2 питания към министри, от "Обединени патриоти" - 15 въпроса, от  ДПС - 12 въпроса и едно питане и от "Воля" едва 6 въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase