Снимка: архив, Булфото

Съветът по законодателство към Народното събрание да бъде закрит. Това е поискал шефът му проф. Огнян Герджиков в писмо до парламентарната шефка Цвета Караянчева в последния работен ден на НС за годината.

"От 1 г. сме безработни, така че няма смисъл от съществуването на този съвет", обясни Герджиков пред "24 часа".

"Народното събрание няма нужда от нас, приема си такива нормативни актове, каквито иска и може. И понеже капацитетът не е много голям, се приемат понякога странни текстове и дори недомислици", коментира бившият парламентарен шеф и екс служебен премиер. През последните години той неведнъж е отправял остри критики към качеството на законодателството.

Съветът начело с Герджиков, бе създаден в началото на мандата на този парламент от първия му шеф Димитър Главчев.

"Новото ръководство очевидно няма поглед да има такъв орган", обясни професорът.

Това всъщност бе възобновяване на структурата, тъй като законодателен съвет имаше и по времето на самия Герджиков като председател на 39-ото НС. В него влизат видни юристи, които следят за качеството на законите.

За близо двете години от съществуването си сега обаче експертният орган обсъдил само промени в 2 законопроекта - Кодекса на труда и АПК.

"Становището ни по АПК всъщност отложи приемането на промените с 6 месеца, тъй като се оказа, че има доста несъвършенства", обясни Герджиков.

"Дадохме за това 45 страници аргументирано становище и депутатите се съобразиха", добави той. След това обаче законодателите повече не потърсили мнението на експертите.

"Явно нямат нужда от квалифицирана помощ. Очевидно е, че у нас професионализмът не е много на почит, а други неща", допълни Герджиков.

Той бе категоричен, че за изминалата година нито той, нито някой от колегите му в съвета не е взел и стотинка от парламента. По принцип на членовете на съвета се плаща за свършена работа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase