Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът прие на второ четене мерки за борба с мръсния въздух - затяга се контролът върху качеството на твърдите горива, налагат се санкции, а събраните глоби ще постъпват по бюджета на съответната община.

Със закона се въвеждат изисквания за качеството на твърдите горива - норми за съдържание на сяра, пепел и влага. Държавната агенция по метрологичен и технически надзор ще извършва контрол на горивата, като ще бъде оборудвана специализирана лаборатория.

До три месеца след влизането в сила на промените трябва да бъде приета и наредба, в която да бъдат разписани конкретните изисквания и правила.

Още по темата

С окончателните поправки се посочва и че отговорни за чистота на въздуха са освен кметовете на общината, така и директорите на РИОСВ, органите на МВР и органите на транспортното министерство.

Разписани са отговорностите на МОСВ по отношение на промишлените източници и трансграничните замърсявания, а органите на МВР ще могат да спират коли от движение при явно замърсяване на въздуха.

Кметът на общината обаче може да бъде наказан с глоба от 5 000 до 10 000 лева, ако няма намаление на вредните емисии и това се дължи на неговото действие или бездействие.

Глоби има и за тези, които разпространяват твърди горива без регистрация и пускат на пазара горива, които не отговарят на изискванията, като санкциите стигат до 10 000 лева.

"Основната промяна, която приехме, е въвеждането на норми за качество на въглищата и брикетите от въглища, които се използват за битово отопление. Земеделското министерство пък ще изработи наредба с методите на организация и контрол върху дейностите, свързани с дървесината, която се използва за битово отопление“, уточни Ивелина Василева от ГЕРБ.

Червеният депутат Манол Генов пък изрази скептицизъм, че законът ще доведе до очакваните резултатити и предрече, че отново ще трябва да му се прави "ремонт".

"Никой не се наема, бяга се от отговорност да се дефинират дървата като твърдо гориво и в последствие да се контролират. ДАМТН бяга от този проблем, защото няма капацитет и експертиза. С промените контролът се хвърля върху МЗХГ", коментира той.

Генов уточни, че според статистиката над 50% от фините прахови частици се дължат именно на дървата, особено когато са с голяма влажност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase