Снимка: istock

Мръсният въздух в големите градове по цял свят е проблем, с който се сблъсква цялото човечество в съвремието. По последни данни на Световната здравна организация от замърсяването на въздуха в световен мащаб умират приблизително 7 милиона души всяка година. У нас статистиката също не е никак розова. България е страната с най-мръсен въздух в Европейския съюз по последни данни, изложени в специален доклад на Европейската сметна палата през септември 2018 година.

Специалистите са пресметнали, че губим средно по 2 и половина години от живота си заради влошено здравословно състояние вследствие на замърсен въздух в големите населени места.

Кои са симптомите, които показват, че дишаме токсичен въздух с вредни показатели над нормата?

Кашляте без да сте болни

Замърсеният въздух може да причини постоянна суха кашлица, звучаща като от ларингит или алергична реакция. Възможно е да се появят и гърлени секрети, които непрекъснато да ви карат да прочиствате гърлото си.

Астматични пристъпи

Вдишването на замърсен въздух може да отключи симптоми на астма, както при тези, диагностицирани с това състояние, така и при онези, които никога не са страдали от белодробни заболявания. Най-зле се чувстват хората, страдащи от хронична обструктивна белодробна болест.

Страдащите от астма изпитват затруднения да вдишват въздуха. Възможно е да се появи и секрет, правещ кашлицата още по-мъчителна.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase