Снимка: flickr
fallback

Остър дефицит на кадри, липса на консумативи, разпадаща се сграда, административни неуредици и недостатъчно обучение... Това са само част от  основните причини, които спъват работата на Националния институт по криминалистика (НИК). С трупането на проблемите се трупа и забавяне на експертизите, които в някои области се правят с години закъснение, съобщи "Дарик". При по-тежки случаи пък държавата често плаща големи суми на частни лаборатории, за да ускори разследването.

По думите на Албена Предоева от най-големия синдикат на МВР, като апаратура и ниво на експертите институтът не отстъпва по нищо на частните лаборатории, а е необходимо единствено осигуряване на нормални условия на работа. Опитите за реформи на няколко поредни министри обаче не просто не разрешават проблемите, а дори ги задълбочават.
 
През април проверка на съдебния инспекторат констатира, че експертизите по разследванията се бавят най-вече заради остър дефицит на кадри и липса на консумативи. Според доклада на инспектората над 2300 експертизи са забавили разследвания с повече от 6 месеца. При подходящи условия например ДНК-анализът може да се извърши в рамките на денонощие. В института обаче все още се анализират проби от 2016 г. С приоритет се обработват по-тежките случаи, за които има нареждане от висшето ръководство на министерството, както и горещите следи – когато трябва бързо да се получи резултат.

За големите забавяния играят роля много фактори, като се започне от административни неуредици и се стигне до битови проблеми. През миналата година, например, става тежка авария на парното и водопровода в сградата на института. Ремонтът продължава с месеци и разкрива още по-тежки проблеми, като например азбест в мазилката, разказва още Албена Предоева – председател на Синдикалното дружество на най-големия МВР синдикат в института:

"По време на ремонта се отвориха дървените ламперии в коридора, видя се състоянието на азбестовите панели зад лампериите и над окачения таван. И от целия ремонт вътре се отдели значително количество прах, което в момента се намира между окачения таван и плочите на сградата. Дограмата също е много стара. В момента се извърши някаква поправка, просто защото започнаха да падат стъкла от нищото при по-силен вятър. По време на ремонта беше трудно за работа, защото нямаше как да се работи. Опитахме се да не стопираме, но практически за известен период от време спряхме да работим, защото реално нямаше как да пробиват, а ти в същата стая да отваряш веществени доказателства и да извършваш прецизни лабораторни изследвания".

В момента има разработена пътна карта за преместването на института в бившия институт за специална техника към МВР. Това обаче може да стане най-рано след 4 години, тъй като и новата сграда се нуждае от основен ремонт и преоборудване, а пари нямало.

Още по-голям проблем се оказва липсата на консумативи. По тази причина на криминалистите дори често се препоръчвало да ограничават заявките си към института, казва Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

"Ние като ползватели – криминална, икономическа полиция и изобщо всички, които работят на база на експертизите на НИК, много често сме били уведомявани да ограничим исканията си към института поради липса на консумативи. Може да ви прозвучи като шега, но имаше моменти, в които, например, не достигаше восъкът за запечатване на веществени доказателства", обясни Кузманов.

Все по-малко фирми пък вече се съгласявали да осигуряват материали за института заради прекалено усложнена процедура по обществените поръчки. А част от натрупването при забавените експертизи е именно поради липса на консумативи, допълва точки към проблемите Албена Предоева: "И в момента има голямо натрупване, като едната от причините е точно тази липса на консумативи в миналото. Получавала съм проби в какво ли не – в кутийки, шишенца от сокове, бурканчета от лютеница. Аз например като ги опаковам, използвам празните кутийки от лавката. И като отида в съда и ми предявят вещественото доказателство  - отворят кутийката от вафли. Просто не ми е комфортно – ти олекваш, не си тежиш на мястото в очите на гражданина. Той не разбира толкова вещественото доказателство – той обръща внимание точно на тези подробности", каза тя.

Осигуряването на лични предпазни средства в института пак е оставено на служителите: "Днес си говорихме с колеги и се оказа, че аз съм последният човек в този институт, който е получил престилка. Работя тук от 11 години. И няма - служителите си купуват ръкавици и престилки. А това е важно както за наше здраве, така и за запазване на веществените доказателства. Личен пример – разбиха ми апартамента, идва колега на оглед. Той се завъртя, първо започна без ръкавици – оказа се, че нямат. Извадих и му  дадох. След това трябваше да вземе сравнителен материал за дактилоскопия. Минавайки в другата стая той видял, че на принтера стоят хартии и ме попита: "Колежке, извинявай. Може ли да си взема две листчета", допълни тя.

В последната година главният прокурор Сотир Цацаров на няколко пъти критикува работата на НИК и призова той да се реформира от научен институт в криминалистична лаборатория, тъй като по думите му: "Не са нужни дисертации, а експертизи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Прокурор

преди 5 години

Никк на МВР отдавна умря! Останало е само един спомен! Да си припомним екдпертизата за Танов! Една групичка поръчков слугинаж, която се носи по течението унищожаващо живота в страната! Дерзайте експерти!

28

Анонимен

преди 5 години

Абе научете му името на тоя човек не е хорейшио корейшио или Котоошу а Хорацио и нищо общо няма с тия нашъкващи глупости на българските преводачи дето гл превеждат с оная си работа.

27

GFG

преди 5 години

Когато мафията си има държава подобна структура е напълно излишна.

fallback