Снимка: BulFoto

Никой не желае този договор да бъде прекратен, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева по повод предупреждението на САЩ да се оттеглят от договореностите с Русия от 1987 г. за неразпространение на ракети със среден и малък обсег, съобщава БТА.

Още по темата

Договорът е един от основните стълбове за сигурността на Европа, отбеляза Захариева след двудневното заседание на външните министри от НАТО в Брюксел.

"Никой не желае нова надпревара във въоръжаването, договорът трябва да се спазва и от двете страни", настоя тя.

Захариева отбеляза, че САЩ са се съобразили с притесненията на европейските страни и отлагат с 60 дни оттеглянето си от договора. По нейните думи от пет години Вашингтон предупреждава, че има съмнения за неизпълнение на договора от страна на Русия.

"Всички призовахме за диалог и се надяваме за връщане на Русия към този договор. Искаме този договор да бъде запазен, но за да бъде запазен, трябва да се спазва и от двете страни", поясни министърът.

По повод отношенията Русия-Украйна тя посочи, че министрите от НАТО призовават за успокояване на напрежението и за незабавно връщане на задържаните хора и плавателни съдове край Керченския проток. Не сме обсъждали конкретни действия, уточни министърът в отговор на въпрос за възможен отговор от НАТО на поведението на Москва.

След анексията на Крим сигурността в Черно море е нарушена и съюзниците наблюдават ситуацията, правят оценка. Никой не желае по никакъв начин напрежението да ескалира, напротив - призоваваме за деескалация на напрежението, каза Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase