Снимка: Булфото, архив
fallback

Вицепремиерът Томислав Дончев предлага промяна в чл. 53 на Конституцията, в който да се запише, че образованието, поне основното, е задължително.

Oще по темата
В момента в основния закон е записано, че всеки има право на образование, а обучението до 16-годишна възраст е задължително, но не е уточнена образователна степен.

"Ако преди десетилетия неграмотен човек е можел да упражнява някакъв труд, то според мен след десетина години това няма да може да се случи. Мисля, че поне основното образование трябва да бъде задължително. Редно е да има дискусия по темата. Когато не сме уредили фундамента, как можем да говорим за наука. Един неграмотен човек лежи на гърба на обществото”, уточни Дончев пред bTV.

Относно новината за преминаването на "Турски поток” през България, вицепремиерът се ограничи до коментара, че има всички анонси това да се случи. На въпроса дали имаме "да” от Европейската комисия той каза, че от много месеци за хъб "Балкан” се водят разговори с ЕК.

"Добре е и е важно България да си съхрани ролята на разпределител на газ. Това е въпрос не само на приходи, но и на национална сигурност. Не бива България да е заобиколена от всички газови трасета”, подчерта Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 5 години

Колко пъти ги показваха по ТВ - празни класни стаи, а се водят на училище дори и госпожите ги няма и само в края на годината ги търсят да им връчат дипломите, а те горките нямат представа какво са "завършили"...От такова образование-мерси и Конституцията да променят все тая, то и в момента е задължително образованието до 16г.

66

marquise

преди 5 години

По-добре е да се направи конституционна промяна, която да ограничи изпълнителната власт в страната да се ръководи повече от два мандата от едно и също лице.

65

Анонимен

преди 5 години

До Иво 68Вече средното е 10 клас. До 12 клас само, ако искаш да кандидатстваш за висше. Друг е въпросът, че образованието далеч не е само присъствието в клас, че знам колко са "грамотни" не малко от завършващите.

fallback