Снимка: Dnes.bg
fallback

Партиите ще получават и през следващата година по 11 лв. за един получен действителен глас. Това записаха депутатите при окончателното приемана на бюджета.

Oще по темата

За запазването на размера на субсидията имаше 97 гласа "за", 46 "против" и 3 "въздържал се".

В момента държавна субсидия получават всички парламентарно представени партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, "Обединени патриоти" и "Воля".

Освен тях субсидия взема и извънпарламентарната партия "Възраждане", която единствена премина границата от 1% на последните избори.

Премиерът Бойко Борисов обяви преди дни, че ще предложи на Народното събрание (НС) да намали партийната субсидия от 11 лева на 1 лев, за да удовлетвори волята на гласувалите в подкрепа на предложенията за промяна на изборните правила.

Борисов на няколко пъти подчерта, че е против намаляването на партийната субсидия до 1 лев, тъй като това щяло да остави малките политически формации в ръцете на "богатите, да не казвам олигарси".

"Вкарахме го, ГЕРБ го подкрепи, не събра гласове. И работим по стария закон. В началото казахте, че сме парламентарна република. Ако направим 1 лев субсидията, партиите ще попаднат в ръцете на богатите хора, да не казвам олигарси", коментира той.

И все пак субсидията и за 2019 г. запази размера си от последните години.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Кьорсуфра

преди 5 години

Predlagam da se sprat parite sa susidi vaup6e savsi4ki partii.TakA I Taka NI UPRAVLIAVA MAFIATA,PONE 6te snaem 4e ne vsemat darjavni pari.Operatora pak nabra 4erveni to4ki,,stava vapros sa sadnite 4asti na maika mu"

33

Анонимен

преди 5 години

Спрете да гласувате и ще ви вземат дедовия.

32

Анонимен

преди 5 години

Лъжат като римски граждани. Трябва да се създаде фонд за финансиране на партиите. Парите да не превеждат по банковите сметки на партиите. Всяка партия да има лимит във фонда и всички неизхарчени пари да остават във фонда. Днес имаме партии олигарски и мултимилионери, които си купуват с държавни пари гласове и организират чрез ПР агенции платени протести, когато паднат от власт. Или контрапротести, когато са на власт. Чрез фонда за финансиране на партиите ще има отчетност и прозрачност.

fallback