Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов обяви, че ще предложи намаляване на субсидиите за партиите, но предупреди и че има огромен риск от това. Министър-председателят посочи още, че външният дълг на страната е паднал под 20% от БВП по време на неговия мандат. Премиерът гостува в "Шоуто на Слави" и отговаря на въпроси на граждани.

Рядката поява на премиера в Нардното събрание

"Участвам в парламентарен контрол всеки ден, когато има питане. В днешния ден представянето на нов вицепремиер може да се направи от друг вицепемиер", обясни премиерът по повод днешното си отсъствие от НС по време на представянето на новия вицепремиер.

Още по темата

Борисов посочи, че е имал срещи със службите по времето на представянето на Марияна Николова.

"Отивам винаги, когато трябва. Новия вицепремиер е излъчен от "Обединени патриоти", затова беше справедливо Каракачанов да го обяви.

Цените на горивата

За петрола Борисов отсече: "Цените се регулират от независими органи. Ако тук цените са високи, има и други рафинерии, от които може да се докарат горива – в Гърция, в Румъния и т.н".

Той уточни, че имаме огромни залежи – на шистов газ, на петрол, но не искаме да го добиваме и сме се ограничили само на територията на Черно море.

Премиерът разкри и нещо ексклузивно: "Днес хванаха данъчен склад, в който са си сложили един кран и източват гориво. Днес ги хванаха".

Още по темата

"Новата наредба за касовите апарати, когато се зарежда на бензиностанцията, така както при сметката на тока, на бележката ще са длъжни, независимо от веригата, да пише колко са акцизите, колко е нетната цена и колко е надценката", посочи премиерът.

Борисов все пак подчерта, че редовно се правят проверки, за да се осигури прозрачност в сектора.

По-скъпо ли е горивото ни спрямо това в Европа?

Бойко Борисов посочи, че протести за цените на горивата има в цяла Европа, включително Русия, която е производител.

"Аз истински се надявам, че в нашите находища в Хан Аспарух и Силистар ще има добри добиви и на петрл, и на газ и тогава този въпрос няма да ни вълнува", каза премиерът.

Премиерът обаче посочи, че добиването на шистов газ е било спряно от протести. Борисов допълни, че у нас газ се добива само в Черно море.

"Аз съм поискал да има прозрачност по касови бележки. И тогава КЗК да види има ли монопол", посочи премиерът.

Субсидиите на партиите

Слави не пропусна да подхване темата за инициирания от него и екипа му референдум, на който 2.5 млн, българи гласуваха "за" това държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори. Премиерът отсече, че при субсидия от 1 лв. – политическите партии, особено по-малките, ще попаднат в ръцете на олигарсите.

"Да приемем, че се откажем от субсидията и тя стане 1 лв. – когато дойдат избори, партиите ще тръгнат през бизнеса и ставаме зависими от олигарсите. Според мен не трябва да го правим. Ще го предложа, но има риск".

"Демокрацията е такава, че има опозиционни партии, има и управляващи. Един добър стоапнин си съхранява парите, за да има и за времена, в които няма", заяви премиерът.

Борисов заяви, че 1 лев е "никаква субсидия на практика".

"Когато утре вкараме партиите в такъв режим, когато дойдат избори, те ще тръгнат през бизнеса", предупреди премиерът.

Министър-председателят обясни, че така партиите ще станат зависими от олигарсите. "Според мен не трябва да го правим", посочи премиерът.

Той припомни, че са разкрити схеми с дарения на политически партии, направени от социално слаби хора.

Фалитът на КТБ

"Всички банки растяха и ние държахме твърд контрол и постепенно намалявахме активите. И не е редно да се говори за Орешарски, тъй като това беше мандатът на БСП. Те са мандатоносителят и те избират министър-председателят", настоя Бойко Борисов.

Според премиера по време на неговото управление КТБ е била стабилна банка. Той подчерта, че и това е още една причина за желанието на правителството да влезем в еврозоната, защото тя ще е гарант, че този сценарий няма да се повтори.

Външният дълг

До края на мандата външния дълг на страната ще достигне 17% от БВП.

"В момента нашият дълг е под 20%, а ръстът на приходите за тези 4 г. е 10 млрд. лева. 40% ръст на приходите и 30% ръст на БВП при 20% дълг от БВП", обясни премиерът.

Борисов коментира, че до края на мандата БВП ще бъде 130 млрд. лева, а в момента има 11 млрд. лева фискален резерв.

"За тези две години имаме платени 1,3 млрд. лева за руските реактори, 1,2 за американските централни и 3,7 млрд. за КТБ. Общо са 6,7 млрд. лева и пак имаме 11 млрд. лева", благодарение на събраните пари от приходните агенции и борбата с контрабданата", настоя премиерът.

"Само преди няколко месеца върнахме 2 млрд. и 400 млн. лева от външния дълг", заяви премиерът.

Прозрачността в медиите

По повод предложенията за въвеждане на закон за прозрачността при медиите министър-председателят уточни, че ако медиите на Пеевски имат 5% дял, то всички останали са на други собственици. "В България всеки олигарх си прави медия и после ако го разследват казва „разследват ме заради медията". Вие в това студио сте ме правили на маймуна. Някой нещо казвал ли ви е?“, попита той Слави.

Според него свободата на медиите е свързана с управляващите, а при тях е точно обратното – има автоцензура.

По повод казуса "Белене" Борисов обясни, че в момента данъкоплатците са си купили 2 реактора и те стоят на брега на Дунава. "Завити са с найлони – така ли да стоят или да намерим начин да ги използваме", попита той. 

Сотир Цацаров

На въпрос доволен ли е от избора си на главен прокурор премиерът лаконично отвърна, че Сотир Цацаров се избира от Висшия съдебен съвет.

Сделката за ЧЕЗ

Премиерът заяви, че това е частна сделка и не иска да се меси.

"Пак се връщаме на това през кои години се продадоха ЕРП-тата и защо се продадоха", настоя премиерът.

Той подчерта, че институциите са спрели сделката без неговата намеса.

Машинното гласуване

Бойко Борисов заяви, че правителството е "за" машинното гласуване, но има резерви спрямо електронното.

"В цяла Европа се отказаха заради киберсигурността и заради това, че не може да се осигури сигнорст, защото от другата страна не се знае кой стои, когато си пуска гласа", посочи премиерът.

Той даде и сравнение с изборите в САЩ, за които има подозрения, че са манипулирани.

"Поканете ме пак. Има огромна нужда от политически диалог и да се обяснява на хората", завърши премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase