Архив: Булфото

Дебатът в парламента за оставката на Валери Симеонов бе белязан от критики за начина на водене на заседанието и обвинения, че управляващите не дават думата на опозицията. Разискванията бяха прекратени минути след началото, но в крайна сметка след едночасови спорове, дебатът продължи.

В началото на заседанието зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов подкани няколко пъти депутатите да вземат думата, но поради липса на желаещи той закри разискванията.

Още по темата

От БСП обаче настояха, че имат какво да кажат и поискаха дебатът да продължи. Червената шефка Корнелия Нинова се закани и на председателстващия Христов, като припомни за оставката на бившия председател на Народното събрание Димитър Главчев. Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов пък настоя, че щом веднъж дебатът е прекратен, той не може да продължи.

В крайна сметка след множество критики по начина на водене на пленарното заседание, по предложение на ДПС бе проведен председателски съвет, на който се реши дебатът все пак да продължи.

"Темата е изключително чувствителна и заради начина, по който някой може да интерпретира различно, ние сме съгласни да отворим дебата и опозицията да продължи да говори. Ще нарушим правилника, но ще го направим, защото знаем, че винаги трябва да бъдем по-благосклонни към опозицията, защото тя може да представи фактите по различен начин", каза Цветанов.

Червеният Драгомир Стойнев пък заяви, че не са постигнали съгласие премиерът да дойде в Народното събрание.

"Не смеят или е страх да извикат Бойко Борисов. Нормално е да защити това свое предложение за промени в кабинета, защото Марияна Николова е вицепремиер на България с премиер Бойко Борисов, а не на Занзибар", отсече соцдепутатът.

Цветан Цветанов пък обясни, че премиерът е уведомен за искането на левицата и добави, че в пленарната зала вече вицепремиерът Каракачанов е представил мотивите за номинацията на Марияна Николова за вицепремиер.

Дали депутатите от "Атака" ще подкрепят Николова, Цветанов отказа да коментира и прогнозира. Той обаче уточни, че Волен Сидеров не е подписал предложението за нов вицепремиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase