Снимка: Reuter, архив

След като НСИ излезе с последните данни за  средното заплащане в страната и стана ясно, че заплатите на президента, премиера и министрите се увеличават с по няколкостотин лева, левицата отново ще опита да замрази парите за законотворците.

Още по темата

По последни сметки надниците на депутатите са се увеличили с 8,3 на сто, което прави с 297 лв. до 3540 лв. на месец.

Така че днес червената шефка Корнелия Нинова обяви, че левицата ще внесе предложение депутатските заплати и тези на политическия елит да се намалят с... 543 лева.

По нейните сметки това е сумата, с която са скочили заплатите на законотворците през последните 2 години.

Според Нинова това е несправедливост, която се случва от много време в политиката.

"Несправедливост, която ние няколко пъти се опитваме да сложим край. Безуспешно досега - два пъти. Ще опитаме трети път", зарече се тя.

Първият опит на БСП да намали заплатите на депутатите беше малко, след като заработи 44-ото Народно събрание. Вторият - през април. И тогава очаквано искането им не среща подкрепата на останалите политически сили в НС, като от ГЕРБ ги определиха като популизъм.

Според Нинова в ситуация, в която на улицата има десетки хиляди граждани, които протестират, в този момент да си увеличиш заплатата е неморално и абсолютно сбъркано поведение.

"Заплатите на политическия елит ще се увеличат и то със задна дата с 90 лв. при положение, че знаем с колко се увеличават пенсиите", каза още Корнелия Нинова.

Тя призова президента Румен Радев и омбудсмана Мая Манолова да изразят позиция за заплатите на политическия елит.

"Икономически въпрос. Къде по света заплата се определя по този начин – автоматично да нараства без оглед на производителност на труда, на резултат от този труд и т.н.? Въпросът е дори на трудовото право. Заплатата е въпрос на договор между работодател и работник. Нашият работодател е народът. Питам колегите от другите парламентарни групи – вашите избиратели, работодатели съгласни ли са с това, което се случва. Автоматично на всеки три месеца да ни растат доходите", коментира тя.

Нинова се обърна и към управляващото мнозинство: "Това, което правим е ритуално самоубийство. Десетки хиляди хора са ти на улиците със социални искания, ти си вдигаш заплатата в този момент".

По думите ѝ това е все едно си слагаш въжето пред тези хора и чакаш да ти ритнат стола.

"Народите масово въстанаха срещу привилегии, неравенства, облаги на политически елити. Модерните европейски лидери си взеха поука", каза още Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase