Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Половин милиард лева повече ще има в бюджета за образование през 2019 година, а средната учителска заплата ще изпревари средната работна за страната. Председателят на образователната комисия в парламента Милена Дамянова каза, че това се случва за пръв път и показва, че ГЕРБ изпълняват поетите ангажименти и това, че образованието действително е приоритет на правителството.

"Заплатите са само един от факторите, които ще привлекат младите хора. Това е нашата цел, но освен заплащането трябва и друго. Трябва тези млади хора да получат свободата да работят със своите ученици по иновативен начин, да избират методите на преподаване", подчерта Дамянова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя припомни и за програмата "Заедно в час", при която млади преподаватели работиха в училища в различни населени места, където и децата са от рискови групи, но Милена Дамянова обясни, че резултатите именно в тези учебни заведения са много добри.

"Реформите в образователната система се случват трудно, консервативна е образователната ни система. Тя не може да продължи да се развива по този начин, защото децата вече са различни", категорично заяви председателят на комисията по образование в народното събрание пред Bulgaria ON AIR.

Милена Дамянова поясни, че каквито и да са реформите в тази система, те винаги дават резултат след години, защото такава е спецификата в образователния сектор. Тя подчерта също, че до толкова са се променили нещата, че трябва да има кариерно консултиране на учениците от 6-7 клас, за да избират те своя път на развитие от рано, за да успеят да се реализират успешно.

"Имаме една инициатива, която се състои в това млади хора да представят в училище плюсовете на професиите, които упражняват", обясни тя.

Милена Дамянова коментира и дуалната форма на обучение и каза, че сме закъснели с много години за нея и срещу нейното въвеждане е имало много съпротива, а в Германия вече дори и висшите учебни заведения работят по този начин.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

До Антисоросоид

преди 5 години

Поразпитай в БАН, байно.После се поинтересувай какви лобита имат БАН-аджиите, а също и университетските преподаватели в МОН. Затова по един и същи предмет за един и същи клас има по няколко учебника.От МОН и от директорите на училищата зависи кои учебници ще бъдат предпочетени.В университетите е още по страшно - аз ти преподавам и ще вземеш изпита, ако купиш от мен учебника, който е написан лично от мен, или от авторски колектив, в който участвам, или от други, към които съм поел ангажимент!

13

антисоросоид

преди 5 години

И все пак някои не разбраха, че образованието е на ниско ниво заради учебниците. Кой съставя учебниците за училищата в България ? Никой незнае ! Каква е тази толкова дълбока тайна ? Че ги съставят некадърни отпадъци с антибългарска нагласа е ясно но кой им позволява ?. Пишат ги антибългарски НПОта на сорос за изпростяване на децата и ликвидиране на истинското образование родило много български умове за света.

12

Анонимен

преди 5 години

Кариерно консултиране в 6 клас? Те всички деца ще искат да стават депутати, тая г-жа трактористи ли чака да кажат? Децата били различни?? Децата са агресивни, виждат какво става в България. Нима са глупави?? А ромеите знаят, че с много учене далеч не се стига. Те в 6 клас се женят.Не разбрах какво иновативно ще измислят за тия пари? В джоба на директори и администрация ще идат според мен.

fallback