Снимка: архив, Reuters
fallback

Иран подкрепя концепцията за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“ в България, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България бе една от централните теми, които обсъдиха на среща помежду си министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланикът на Ислямска република Иран в нашата страна Н.Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули.

Министър Петкова е представила пред своя гост концепцията, разработена съвместно с Европейската комисия и е подчертала, че проектът е получил подкрепата на комисията като важен за енергийната сигурност и либерализацията на търговията в целия регион на Югоизточна Европа.

До момента е направено предпроектно проучване за газоразпределителния център, в което се разглеждат няколко източника за доставки на природен газ – от Русия, от Каспийския регион през междусистемната връзка с Гърция, от Румъния, както и евентуален местен добив от дълбоко Черно море, където в момента се осъществяват проучвания. Доставки на природен газ от Иран, който е един от водещите световни производители, биха били още един възможен източник за захранване на хъба.

Петкова е запознала иранския посланик и с перспективата България да участва в изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис. „Ние разглеждаме това като допълнителна възможност за диверсификация на източниците и маршрутите и гарантиране сигурността на доставките“, е подчертала тя.

По нейните думи много добре развитата национална и транзитна инфраструктура в страната осигурява отлични възможности за изграждане на газоразпределителния център.

„Радваме се, че можем да помогнем за реализацията на този проект и да задълбочим сътрудничеството си в енергийната област“, е заключил посланикът на Ислямска република Иран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 5 години

До АнонименЗащото ще е директен и ПО-ЕВТИН,без посредници,без такси и зависимост от чужди държави,без замърсяване на околната среда,затова искаме ЮП!

12

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен9 Туризмът беше мантрата и носи приходи единствено на окралите пари при "промяната". На заетия там работник не носи, защото той избяга. Сега носи малко на украинци и молдованци, но и това е временно. Украинците, които пришпориха полската икономика сега се изнасят от там към Германия.

11

Анонимен

преди 5 години

Газов хъб може да бъде икономически обоснован за определен кръг. Останалите ще трябва да го платят.

fallback