Снимка: БТА
fallback

Всяко кметство вече ще има своя бюджетна рамка и кметът на общината ще е длъжен да я изпълнява. За това се разбраха на среща в Министерския съвет представители на Сдружението на кметовете на кметства в Република България и на управляващите.

Oще по темата

Ще бъдат завишени и санкциите за кметовете на общини за неизпълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Председателят на Сдружението на кметовете на кметства Румен Стоянов обяви пред журналисти, че са постигнали добър резултат по първата част от исканията им и засега няма да протестират.

Министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че тези теми, около които са се обединили днес, могат да намерят решение до края на годината и да се ползват за 2019 г. Той обясни, че в момента, в който има изискване в закона за финансова сметка за всяко кметство, общинските кметове ще трябва да се съобразят с него при внасянето на общинския бюджет в общинския съвет.

"Какви биха били санкциите - няма да са сто тояги на голо на мегдана, вероятно ще бъдат свързани с материална и административна отговорност на кмета, а в изключителни случаи и политическа", коментира Горанов, цитиран от БТА.

Министърът посочи, че парите за общините за догодина са с близо половин милиард лева повече, като около 120 млн. са в частта, която зависи от местните общности.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова посочи, че с промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за устройство на територията кметът на кметство вече ще може да участва в контрола при изпълнение на обекти, възложени от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

дедо на 95 г

преди 5 години

Тез нямат паре за нищо и са чудят ква простотия да измислат та да замаяват кметовете!

19

БРАВО

преди 5 години

ГОРАНОВ ПРЕЗИДЕНТ .Бай Гошо КМЕТ .

18

Анонимен

преди 5 години

тъкмо кметът на селото ще може да плаща на тези,дето трябва да отработват,а той ги кара да му вършат къщната работа или ги крие като ги води на присъствие

fallback