Снимка: Pexels.com
fallback

НАП планира да започне да изпраща имейли с информация за деклариания пред НАП осигурителен ходо, трудов договор и други данни за всеки новоназначен служител.

Това са част от мерките, които приходната агенция иска да предприеме за намаляване на риска от укриване на работните заплати, произтичащ от даването на заплата в плик.

Приходната агенция представи идеята си на кръгла маса заедно с НОИ, Инспекцията по труда, Министерството на труда и социалната политика, синдикати и работодатели.

Сред другите решения, които НАП смята, че ще работят са инициирането на срещи с представители от рисковите отрасли, сключване на споразумения и насърчаването на саморегулация с браншовите организации.

Всички участници в кръглата маса се обединиха около мнението, че най-ефективният подход за справянето с риска от укриване на доходите е свързан с информирането и комуникирането с обществото на това какви са техните преки загуби от подобно поведение, респективно, ползи от спазването на закона.

Именно това разбиране стои в основата на информационната кампания на НАП "Заплата в плик". Инициативата има за цел да запознае работниците и служителите с това какви са рисковете, ако се съгласяват да не ги осигуряват на реалния  им доход и вземат част от заплата си в плик.

На специално създаден сайт – https://zaplatavplik.bg, всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход чрез т. нар. "калкулатор на загубите".

Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии.

Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61% от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54% от тях са мъже.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Анонимен

преди 5 години

Чак сега ли се сетихте НАП? А да работиш 42г. в сферата на туризма и да се пенсионираш със 185лв.,,,,за това кога ще се сетите? Как всички ги осигуряват 5 месеца на минималната заплата,,,,ей за това се сетите!

71

Дрън Дрън

преди 5 години

Кой кавквото ще да говори, става въпрос за ЕДНИ "лесни" пари дето ще ги гушнат мобилните оператори. Това ще е единствения ефект от тези есемеси

70

Iceblast88

преди 5 години

До 69Когато всички плащания от страна на данъкоплатеца, станат в ИНДИВИДУАЛНИ ПАРТИДИ (които да са наследяеми), тогава може да седнем да говорим за плащане от наша страна! Сега даваш едни пари, които потъват в една яма и накрая ти казват пари за теб няма, ама за *** с нулев принос за обществото има, нали? Единствения вариант хората да започнат да се осигуряват на реалните си доходи е, ако всички плащания от страна на държавата станат само за данъкоплатци и да виждаме смисъл от данъците си!

fallback