Снимка: БТА

Мнозинството и червената опозиция влязоха в още един горещ спор по време на дебатите за поправките в данъчните закони и взаимно се обвиниха в демагогия и популизъм. Депутатите бистриха лъже ли социализмът и дали пенсиите на възрастните са по-ниски от кръвното им налягане, а от парламентарната трибуна се чу и стихотворение.

Този път повод за разгорещения дебат стана цената на хляба и лекарствата. От БСП предлагаха ДДС-то върху хляба да се намали до 5%, а това за лекарствата да бъде 9%. Управляващите обаче отхвърлиха предложението на левицата.

Още по темата

Мотивите на червените са, че трябва да има диференцирано ДДС за стоките от първа необходимост и изтъкнаха, че българите имат най-много разходи за храна. Те настояха и че в много страни от Европа ДДС-то върху храните и лекарствата е с по-ниска ставка.

"Ние сме първенци по ДДС. Във Франция за лекарства и храни е 5%. В Германия е 7%, в Белгия за лекарствата е 0%. 13 % е в Гърция. В Румъния е 0% за храните", даде пример соцдепутатът Филип Попов и добави, че Световната банка препоръчва ДДС-то за лекарствата да се намали до стойностите в Източна Европа.

В отговор проф. Станилов от "Обединени патриоти" обвини БСП в демагогия и припомни, че и "Атака" е имала подобно предложение преди години.

"През 2010 "Атака" предложи да има 0% ДДС и го отхвърлиха ГЕРБ и БСП. Това е демагогия! Да видите какво представлявате!", скочи проф. Станилов.

Колегата му Николай Александров пък посочи, че няма как да се приемат такива промени, тъй като ще са в разрез с европейското законодателство и това ще доведе до наказателни процедури срещу България. По думите му първо трябва да има дерогация и след това могат да се правят подобни промени.

Според Тома Биков от ГЕРБ пък няма никаква гаранция, че намаляването на ДДС-то ще доведе до по-ниски цени на хляба и лекарствата.

"Нямате никаква гаранция, че намаляването на ДДС ще намали цените на хляба и лекарствата. Ще се случи това - фармацевтичните компании да увеличат печалбата си. Защото ако цените останат същите, което е право на търговците, трябва да въведем регулация", каза той.

Биков добави и че бедните хора не ядат само хляб и по тази логика трябва да се намали ДДС-то на всички храни.

"Социализмът не винаги убива, но винаги лъже. Няма бедните да станат богати с намаляване на ДДС-то. Така само ще се стимулират едрите фармацевтични компании и производителите на хляб", заключи той.

Антон Кутев го репликира като цитира думи на Биков, който обещава, че ако бъде избран за депутат, ще инициира проверка на Цветан Цветанов и Бойко Борисов. "Не знам дали социализмът лъже, но Биков лъже", отсече той.

В отговор пък Биков каза, че няма намерение да се "разкайва пред другарския съд на БСП".

"Това, че съм говорил глупости, не означава, че трябва да продължавам цял живот като вас. Вие говорите глупости 300 години и ще говорите глупости още 300 години", каза той.

Спас Гърневски пък обвини социалистите в демагогия и ги попита като говорят за пенсии, защо не казват, че "през 1989 г. са си преписали пенсионния фонд на народа".

В отговор пък червеният Славчо Велков каза: "Пенсиите на повече хора са по-ниски от кръвното им налягане!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase