Снимка: Bulfoto
fallback

БАН са стартирали процедурата за закриването на НИМХ, което на практика ще ликвидира Института, обяви образователният министър Красимир Вълчев.

Oще по темата

По думите му БАН нямат възражения по същество и са взели принципно решение НИМХ да бъде изведен от академията, но все още имат възражения по формата, чрез която той ще бъде отделен.

Министърът заяви още, че тази процедура е притеснителна, защото без законови разпоредби, по желание на БАН, означава, че от 1 януари НИМХ няма да може да функционира и няма да има достъп до международната хидрометеорологична информация.

"При липса на законови разпоредби, института губи членските си права във всички международни организации, тъй като законово те са уредени за НИМХ като част от академията", посочи той пред bTV.

Вълчев опълни, че е усетил страх в ръководството на академията, че този процес може да повлече и други институти, но увери, че БАН няма да бъдат ощетени по никакъв начин.

Министърът бе категоричен, че в бюджета на МОН за догодина са предвидени пари за НИМХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 45Каскетите с гумените о..пи..н..ци на бос крак имаха ли "вишу", когато окупаторската чужда армия им подари властта и те най-напред се заеха за унищожат интелигенцията, а също и финансовия и индустриалния елит?

45

Анонимен

преди 5 години

то ние имахме премиер който нямаше висше образование в лицето на Сакскобурга, че за един Харизанов ли...

44

БиБи

преди 5 години

Г-н министърът направи груба грешка: НИМХ трябваше да се изведе от състава на БАН, но да си остане научен институт, още повече че в него има научни кадри. В БГ има "институти" без хабилитирани лица: ИПИ, НИПИ, ИРПС, та дори и институт с шеф Харизанов, който няма висше образование. Институтът трябва да си запази името и чрез НАОА да се узакони. Оборудването и сградата да останат собственост на НИМХ.

fallback