Снимка: Булфото, архив
fallback

Около една година се очаква да продължи процедурата по избор на стратегически инвеститор за реализация на проекта АЕЦ "Белене".

Според решението на парламента втората атомна централа у нас трябва да бъде изградена на пазарен принцип, без предоставяне на държавна и корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на енергия от страна на държавата.

Oще по темата
Енергийният министър Теменужка Петкова е представила доклада и разработената процедура, свързана с избор на стратегически инвеститор, на заседанието на правителството днес. Предвидено е процедурата да премине през 9 етапа, започвайки с покана към потенциални инвеститори, която ще бъде публикувана в официалния вестник на ЕС и в два местни ежедневника.

Сред поканените за участие ще бъдат трите компании, които досега официално са заявили интерес да строят "Белене" - Китайската национална ядрена корпорация CNNC, френската Фраматом и Държавната корейска ядрена компания. Конструкторът на реакторите "Атомстройекспорт" също ще бъде поканен.

Предвидена е възможност за участие на потенциални акционери, които искат да придобият миноритарен дял в бъдещата проектна компания. Интерес ще могат да заявят и големи консуматори на електрическа енергия – у нас и от региона, чрез договори за изкупуване на ел. енергия.

Според Петкова това би дало на проекта икономическа обоснованост и финансова стабилност. Финалният девети етап е свързан с подписване на акционерно споразумение между стратегически инвеститори и миноритарни участници в компанията, ако има такива.

Министърът обясни, че според анализите, най-удачният вариант за структура към момента е участие в отделна проектна компания с всички активи, относими към проекта. В момента НЕК извършва оценка на тези активи.
Предстои Петкова да представи пред парламента процедурата, одобрена днес от министрите.

Министърът коментира евентуално участие на собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова в надзора на ЧЕЗ с думите, че държавата няма отношение към решенията в частното дружество.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Анонимен

преди 5 години

АЕЦ Белене се строи от 40 години, една - две години не са от значение

58

Анонимен

преди 5 години

За всички е ясно, че никой няма да строи една скъпа АЕЦ без да си осигури задължителни високи изкупни цени на тока гарантиращи инвестицията. Така че всички приказки за строителство на АЕЦ Белене са само пропаганда за задоволяване апетита на руския олигархат да *** от българския потребител. Ще въртят ще сучат и накрая тихомълком ще сключат с правителството задължителни изкупни цени поне за 30 години напред. АЕЦ не ни е нужен. Никой в Европа не строи АЕЦ. Ако някой строи то е с корупционна цел.

57

1

преди 5 години

мръсни комунисти не се наядохте

fallback