Снимка: Булфото, архив

Депутатите от левицата поискаха независима техническа експертиза на проблемните пътища в страната.

Според Елена Йончев, ако няма от какво да се притеснява, правителството би трябвало да подкрепи искането на БСП.

Червените внесоха искане в АПИ  за независима техническа експертиза на автомагистралите "Тракия", "Хемус", "Струма" и "Марица", както и на Околовръстното на София и първокласния път Видин - Кула.

От БСП предлагат експертизата да се направи независима европейска лаборатория, за да бъдат резултатите реални и безпристрастни.

Целта на проверката е да се покаже дебелината на пластовете на пътищата, техният състав и да се сравни даденият участък с първоначалните планове.

"Искаме да получим отговор краде ли се от българските магистрали, защото тяхното състояние е видимо за всеки от нас, без да се прави техническа експертиза. Много често след като бъдат направени пътищата, започва и техният ремонт", коментира Йончева.

Според нея доста хора смятат, че голям процент от обществените поръчки за магистрали, се връща към властта.

Тя смята, че независимата техническа експертиза не дискредитира българските строители, напротив – това било единственият начин професионалистите да бъдат защитени.

"Имаме прекрасни пътни строители, прекрасни инженери и те вероятно са принудени да правят компромиси, попадайки в определена среда, в която се дават обществените поръчки. Те са длъжни да правят компромиси, за да получат работа", допълни още Йончева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase