Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов обясни липсата на кворум с това, че има депутати, които са в командировка или са в болнични. Той настоя и че трябва да се наложат санкции за депутатите от опозицията, които не се регистрираха в залата.

Днес редовното заседание на Народното събрание се провали, след като БСП и ДПС не се регистрираха и мнозинството не събра необходимия брой от 121 законотворци, за да започне парламентът работа.

"Очевидно е, че има отсъстващи, има колеги в командировка и не ни стигнаха четири гласа за кворума", коментира Данаил Кирилов.

Той изтъкна и че поведението на опозицията е в нарушение на правилника на Народното събрание и би следвало да се наложат санкции.

Още по темата

"Освен политическата санкция, която бих казал е най-съществената - всеки избирател да направи своята преценка, имам предвид и санкциите, които са по финансовите правила - санкция в размер на припадащото се дневно възнаграждение", обясни Кирилов.

Той обаче обеща, че на следващото заседание ще има оптимална организация и "няма да има хора, които да боледуват, хора, които да са в международни организации".

"Целта на опозицията е ясна - разруха и хаос. Нищо ново, ще продължим да го гледаме това, те няма да спрат. Но хората, които отсъстват, ще дойдат и ще си бъдат на местата", каза и Валентин Касабов от "Обединени патриоти" и добави, че ДПС и БСП не се интересуват какво се случва в България.

Той коментира и искането на БСП за оставката на вицепремиера Валери Симеонов и го определи като "тяхна работа".

"Много неща могат да искат, тяхна работа. Те могат да искат и самоубийството на цялата група и на Симеонов", завърши Касабов.

Депутатът от ГЕРБ Евгени Будинов пък настоя, че БСП са саботирали Закона за българското кино и творците, като са провалили днешното заседание.

"Много български продуценти очакваха Законът за българското кино да бъде приет на първо четене, след това да бъде приет на второ. Колегите от БСП го саботираха", отсече той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase