Общ преглед

След провала на поредното пленарно заседание на депутатите опозицията обвини мнозинството, че само си проваля кворума или както определи ситуацията червеният Румен Гечев, "хванали са се за гушите".

От БСП и ДПС обаче днес за пореден път не се регистрираха, а и не изключиха, че ще имат същото поведение и през следващата седмица.

Все пак нито Румен Гечев, нито Хамид Хамид от ДПС отговориха категорично дали ще се регистрират във вторник, когато на извънредно заседание законотворците трябва да приемат бюджета за следващата година.

И двамата обаче повториха партийните си позиции, че няма да се регистрират, докато вицето Валери Симеонов не хвърли оставка. Левицата настоява за нея заради изказването на Симеонов за майките с деца с увреждания, които определи като "кресливи", а от ДПС искат главата му заради скандала с арестите в ДАБЧ.

Още по темата

От ДПС искат и другото вице от Обединени патриоти Красимир Каракачанов да напусне високия пост.

"Двама нови депутати – Красимир Каракчанов и Валери Симеонов, ще осигурят кворума", коментира Хамид Хамид.

Според Гечев левицата не бойкотирала законите, но си имала свой алтернативен бюджет и не харесвала начина, по който се налагало приемането на макрорамката за 2019 г.

"Мнозинство не идва на работа, явно те имат жестоки, непреодолими противоречия в коалицията, за което ние предупреждаваме отдавна", коментира той.

"Ние сме категорично против и този начин на приемането на бюджета, който е скандален и неевропейски, другите страни от ЕС от лятото осъждат бюджетите си, а тук правителството го приема на извънредно заседание в неделя, след това искат да претупат за дни бюджет за 45 милиарда лева и да прокарат това, което са заложили, без да се вслушват в препоръките на опозицията", скочи Гечев.

Халил Летифов от ДПС обясни, че днес депутатите от движението не са се регистрирали, защото мнозинството е длъжно да осигури кворума.

"Ние сме в бюджетна процедура и слушаме как правителството и мнозинството е стабилно, а когато се приемат бюджетите, нямаме кворум на работа, а ние искаме да видим тази стабилност вътре в пленарна зала", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар