Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

БАН се отказа от споразумението, с което дава свобода на НИМХ да се отцепи.

В отвореното писмо от БАН до министъра на образованието и науката се изразява мнение, че залегналите текстове в Преходните и заключителни разпоредби на Проектозакона за държавния бюджет за 2019 г. са силно притеснителни и противоречат както на подписаното на 18 септември 2018 г.

Oще по темата

С проекта на Закона за държавния бюджет за 2019 г. се предлага изваждането на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от структурата на БАН, заедно с всички материални активи и разчетените за дейността му финансови средства, и преминаването му към министъра на образованието и науката от 1 януари 2019 г.

Това обаче според БАН е противоконституционно и противозаконно и напълно обезсмислят продължителните усилия на ръководните органи на БАН - в отговор на апела на министър-председателя - да решат казуса "Национален институт по метеорология и хидрология", съгласно Закона за БАН и Устава на БАН.

Това ни дава основание да оттеглим участието си от Споразумението", се заявява в отвореното писмо.

Писмото е от Общото събрание на БАН, от Управителния съвет на БАН, от ръководството на БАН и от Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 5 години

Страх ги е, че ако едни се отцепят и други ще почнат, защото има бачкащи дето парите им по проекти биват прибирани "За общото благо на академията". В Китай тяхната академия е преустроили за няколко месеца на пазарни принципи, защото социализма свърши и няма откъде да се наливат готови пари за подържане на професията писане на публикации.

27

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 26Да, разбрах това и не се учудвам, че хора с по-ниска научна степен в чужбина са били оценени далеч по-високо от нашенските професори. За онази колежка разказах, защото тя е показателен пример за нашенската "нАучна среда".

26

Анонимен

преди 5 години

До 25Говоря за цитирания от чужди автори, а не за цитирания от БГ-автори.

fallback