Снимка: архив, Булфото
fallback

Министерският съвет ще разгледа на извънредно неделно заседание проектите на бюджетни закони за 2019 г.

Министърът на финансите Владислав Горанов и социалният министър Бисер Петков вече представиха параметрите на проекта за държавен бюджет пред членовете на Координационния съвет на КНСБ.

Тогава Горанов заяви, че следват фискалната стратегия още от 2014 г., която е предложил самият той за първи път като финансов министър.

Oще по темата

Минимална заплата от 560 лева, ръст на разходите за заплати в бюджетния сектор с 10 на сто, индексация на пенсиите с 5,7 процента, максимален осигурителен доход от 3 хиляди лева, таван на пенсиите от 1200 лева и инфлация от 3 на сто, са част от предлаганите параметри.

Средствата за целия сектор здравеопазване нарастват догодина с близо 550 милиона лева, от които 490 милиона ще отидат по бюджета на Здравната каса. Разходите на общественото осигуряване са 11 милиарда и 700 милиона лева, от тях 10 милиарда за пенсии. Залага се сериозен ръст на приходите от осигуровки - 14,7% повече в сравнение с тази година.

В образованиета заплатите на педагогическия персонал ще се покачат средно с 20 на сто, а средствата за заплати и осигуровки в бюджетния сектор с 10%.

Очакванията за растежа на икономиката догодина са 3,7 на сто и инфлация от 3 процента.

Националният съвет за тристранно сътрудничество също обсъди проектозакона за бюджета, проекта на актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г., проектозаконите за бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса. Темата за парите за догодина беше обсъдена и с главния прокурор Сотир Цацаров.

Българската стопанска камара пък излезе с позиция, че не подкрепя внесените за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество проекти на бюджети на Република България, Държавното обществено осигуряване и НЗОК. Основните критики по отношение на държавния бюджет са насочени към липсата на стимули за подобряване на инвестиционния климат, необходимост от децентрализация и повече самостоятелност на общинските финанси.

По отношение на Бюджета на ДОО, БСК отново се противопоставя на намеренията за промени в основни параметри на пенсионноосигурителната система. Камарата изразява несъгласие и с предвиденото нарастване на минималните осигурителни доходи (във връзка с необоснования ръст на МРЗ).

От БСП обявиха, че внасят алтернативен бюджет за 2019 г. Левицата започва с предложение за данъчната политика. Целта – намаляване на неравенството в доходите на различни групи граждани, мерки срещу сивата икономика и подпомагане на младите семейства и децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Още над 4 милиарда

преди 5 години

Толкова пари ще се спестят за други направления, ако:спрат помощите за здравите, млади роми;детските надбавки да се приспадат от данъците - не внасяш в бюджета, не получаваш надбавки;да закрият БАН в сегашния й вид и да пратят 4 000 от служителите й да попълнят местата, за които няма учители, още около 1 000 от тях - във ВУЗ-овете, а останалите да обслужват онази БАН, която ще остане във вид, подобен на този, който е имала преди 1947 г., но допълнен с издателство и още някои необходими звена.

23

Анонимен

преди 5 години

До 20Трябва да взимаш пенсия 300 лв., само ако си се осигурявал. Иначе не е пенсия, а социална помощ. Не бъркай едното с другото.

22

цвети

преди 5 години

Пичове, наприказвахте ли се?Идват избори за ЕП. По 10 кинта за всички гласували за нашите.

fallback