Снимка: Bulgaria ON AIR

Финансовия министър Владислав Горанов представи проекта за Бюджета за 2019 година пред социалните партньори, чиито параметри бяха обявени в началото на седмицата. По-високи доходи, но и по-големи удръжки за работещите - така може да се опише той. От 1 януари минималната работна заплата се увеличава от 510 лева, на 560 лв.

Междувременно днес в парламента опозицията представи идеите си за традиционния алтернативен бюджет. Червените този път са планирали правителството да има право да харчи само един процент от бюджетния излишък. А всичко останало да се разпределя от парламента, чрез актуализация на бюджета.

Народният представител от БСП Валентин Ламбев обяви в студиото на "Денят ON AIR", че социалистите искат и налагането на прогресивното подоходно облагане, защото по данни от БНБ 8 хиляди души у нас са получили милиарди, а бедните са все повече и все по-бедни.

"Това означава по-голям ресурс за обществени нужди, защото скалата, която предлагаме е доста плавна и не толкова стръмна като в държави със силна социална политика", аргументира се Ламбев пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че въпросната скала, която от БСП предлагат в алтернативния си бюджет, няма да намали общите приходи в държавната хазна.

"Единствено ще преразпредели доход от тези, които получават над 4000 лв. на месечна основа. Те са около 80 хиляди души", допълни още Валентин Ламбев пред Bulgaria ON AIR и увери, че при останалите хора няма да има промяна при облагането.

Социалистът обясни още, че те първа предстоят разговори с партиите за търсене на подкрепа на тези предложения, но по думите му е по-важно и обществото да бъде убедено в ползата от прогресивното подоходно облагане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase