Снимка: Bulgaria ON AIR

Пакетът закони за хората с увреждания е вече в парламента. Общественото напрежение обаче не стихва. Майките на деца с увреждания продължават с протестите и днес.

"Това, че майките не приемат извинението на Симеонов и това, че правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" предвиди още при съставянето на бюджета 150 млн. лева в разходната част за тези нови промени в социалното законодателство, може би трябва да се замислим дали някои политически сили не искат да яхнат протеста", коментира в "Денят ON AIR" депутатът от ОП д-р Калин Поповски.

Той посочи, че дори законите да бяха приети по-рано, те налагат актуализация в бюджета, така че промените щяха да се усетят от гражданите едва идната година.

По неговите думи ескалацията на напрежението е излишна и не би трябвало вече да е така, след като Валери Симеонов се е извинил и са отпуснати средства за законите.

"Няма смисъл от това напрежение, трябва да се мисли разумно, реално, и то в ситуация, която тези закони са вече финансирани", категоричен беше д-р Поповски.

Той коментира и предстоящите промени в здравеопазването. Фондът за лечение на деца вече ще бъде ръководен от Здравната каса.

"Предимствата тук са, че ако се надхвърли предвидената сума, ние гласуваме и един резерв. Ако тези пари се изхарчат, може да се използва и да не остане нито едно дете без финансиране на съответното заболяване", обясни депутатът пред Bulgaria ON AIR.

По неговите думи в страната има твърде много болници и трябва да се направят промени. Според него, за да не се закриват общински болници, трябва да се освободят средства от свръххоспитализацията като бройка и да се увеличи пътеката за долекуване в тези здравни заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase