Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Православната църква отбелязва деня на Иван Рилски Чудотворец, лекарите празника на гилдията си, а в парламента се скараха за здравето на хората и реализацията на медиците.

Oще по темата
Въпреки споровете, дебатът по внесения от БСП вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" 3 заради готвената реформа в здравеопазването, продължи едва два часа. Според левицата провалът на управляващите в системата е видна за всеки.

Червената шефка Корнелия Нинова обвини премиера Бойко Борисов, че по време на трите му мандата досега е сменил 10 министри и 8 шефове на НЗОК.

"В резултат на това управление здравеопазването е недостъпно, 80% от болниците са в три големи града, родилка трябва да пътува 80 км от Свищов до Русе, общинските болници фалират, дължат около 500 милиона лева и вече думите "достъпно" и "безплатно" трябва да се сменят с "връзки" и "пари", отсече тя.

Нинова обвини още властта, че не спира безконтролното изнасяне на лекарства и за това, че 45% от парите на НЗОК отиват за лекарства, докато в Европа процентът е 25.

"Два пъти са се увеличили хоспитализациите, а българите сме намелели, за да се приберат парите от НЗОК пациенти се приемат по 5 -6 пъти в болница, без дори да са прекарали и ден там, лекарите бягат от България, напускат заради тази система, а положението с медицинските сестри е катастрофално", скочи още соцлидерката.

Така че според нея най-доброто, което може да се случи, е това правителство да спре да управлява.

Изказването й предизвика недоволството на Павел Шопов от Обединени патриоти, който отсече: "Омръзна ми да ме лъжат с комсомолски не сини очи, допреди три години управляваше правителството на Орешарски, какво направи то?!".

Червеният Антон Кутев пък коментира, че "здравната система не лекува, а убива, а през последните 9 години името й е Бойко Борисов".

На упреците на Георги Михайлов от БСП, който каза, че почти със 100 е увеличен броят на болниците за последните 10 години, шефката на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ припомни, че в периода 2013 – 2014 г., когато управляваше кабинетът на Пламен Орешарски, са дадени най-много разрешения за откриване на частни болници – 26. През другите години те били едва 5-6.

Нигяр Джафер от ДПС смята, вотът е уместен заради безвремието в здравеопазването, цялостната ситуация, неудържимия срив на доверие сред пациентите и лекарите.

"България има най-високата смъртност в ЕС, най-ниската продължителност на живот, трайна над средните нива детска смъртност, областните и общински болници фалират, което ще остави голяма част от страната без болници, нашето здравеопазване върви след събитията", каза тя.

Според съпартиеца й Хасан Адемов ГЕРБ увеличава парите за здравеопазване непрекъснато, но след като няма контрол, средствата не се харчат ефективно.

Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов пък обвини опозицията, че това е нейният системен подход в политиката - никога да не дава алтернатива за решение на проблемите на хората, а само да критикува.

Това е третият вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Най-вероятно и той няма да е успешен. Гласуването му ще е на следващото редовно заседание на парламента в сряда.

Първият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" 3 беше внесен през януари. Той беше заради корупцията в страната. Очаквано първият, както и вторият вот по темата "Сигурност" през юни, е събори властта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 5 години

Абе тея не разбраха ли че хората предпочитат боико пред останалите

52

Анонимен

преди 5 години

ТИЯ ВОДЯТ ХИБРИДНА ВОЙНА СРЕЩУ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД.

51

Смях в залата

преди 5 години

Божее, добре, че е тая червена крава-милионерка, та да ни защити!Евтин популизъм от шефката на комунистическите лузери!

fallback