Снимка: Dnes.bg

Максималният осигурителен доход да скочи двойно, което автоматично ще увеличи и таванът на пенсиите.

Това предложение дойде от левицата в парламента, която застана зад исканията на пенсионерите, които днес протестираха под прозорците на властта.

Според социалиста Антон Кутев не е достатъчно максималният осигурителен доход да стане 3000 лева, ами трябвало от 2600 лева да скочи направо на 5200 лева.

Още по темата

Така и максималната пенсия няма да е 1200 лв, а ще е 2000 лева, смятат в БСП.

Пенсионерите пък настояха изобщо таванът да падне, защото дори и да бъде качен до 1200 лева, пак имало много ощетени хора.

Според Кутев с двойното увеличение на максималния осигурителен доход ще има повече пари в общественото осигуряване и това ще доведе до увеличение на всички пенсии.

"Левицата ще внесе исканията на възрастните хора през бюджета", обеща Филип Попов.

Пенсионерите поискаха да бъде приет Закон за възрастните хора. БСП вече написа такъв, само че мнозинството в парламента го отхвърли. Въпреки това социалистите ще поискат да бъде обсъден отново.

Припомняме ви, че таванът на пенсиите не успя да падне, а вместо това се вдигна от 910 лева, колкото е в момента, на 1200 лева от 1 юли 2019 г.

Властта предвиди и минималната пенсия да скочи с 4,6% по швейцарско правило. Сега тя е 207 лева, а аритметиката показва, че тя ще скочи до 216,52 лева.

По-рано днес социалният министър Бисер Петков обясни, че увеличенията за догодина са вече предвидени и социалното министерство не може да осигури допълнителни средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase