Кадър: Bulgaria ON AIR

Какъв ще е ефектът от увеличения максимален осигурителен доход? Промяната ще доведе до по-висок таван на пенсиите. Властта предвижда минималната пенсия догодина да скочи с 4,6% по швейцарското правило. Сега тя е 207 лева, а аритметиката показва, че ще се увеличи до 216 лв. и 52 стотинки.

Още по темата
"Говорим максималният осигурителен праг да бъде покачен на 3000 лв. от 2600 лева. Проведени са разговори, но нека не избързваме. От догодина разчетите показват, че фонд "Работна заплата" може да се повиши. Но няма да е 10% на калпак увеличението. Миналата година приоритетно заложихме на учителите и отбраната. Доходите на заетите в частния сектор се вдигат всяка година", отбеляза депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Народният представител уточни в студиото на "Денят ON AIR", че увеличението на учителите ще бъде с 20%. "Надяваме се така да няма липса на кадри повече в сектора. Догодина началната заплата за млад учител ще бъде над 1000 лева", заяви гостът.

"Таванът на пенсиите ще се вдигне до 1200 лева. Вдигайки тавана, от тези 60 000 души, които не получават пълния размер на пенсиите си – 40 хил. от тях ще могат да вземат пълната си пенсия. Парите, които се генерират в момента за пенсиите, не достигат всички да взимат тавана. Тези, които не са допринесли толкова много за осигуряването, няма как да получат максимална пенсия. Средствата трябва да бъдат разпределени честно", подчерта Иванов пред Bulgaria ON AIR

Депутатът коментира и протестите на майките на деца с увреждания. Според него никой не е лъгал майките. "Има обещания. Не всички проблеми се решават с пари. Законопроектите за хората с увреждания ще бъдат приети максимално бързо", поясни той. 

За финал на разговора Александър Иванов зави, че партията му не се притеснява от третия вот на недоверие, който БСП готвят да внесат сами.

"Това е работата на опозицията. Тя трябва да цели да се покажат слабостите на управлението. Това не успяхме да го видим в предните дебати. Управлението ни с "Обединени патриоти" е стабилно", категоричен бе политикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase