Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В събота БСП се закани, че внася вот на недоверие срещу правителството заради провал на правителството в сектор "Здравеопазване", но управляващите не се стреснаха.

Още по темата

"Вотът на недоверие не ни притеснява в никакъв случай", отсече зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на депутатите от партията Цветан Цветанов.

Според него реформа в здравеопазването трябва да има и всички го знаят.

Преди седмица здравният министър Кирил Ананиев представи двата варианта за реформа в здравното осигуряване. Първият предвижда демонополизация на осигуряването – НЗОК и застрахователите ще работят в конкуренция, като пациентът ще решава къде да отиде 8-процентната му осигуровка.

При вторият вариант, който търпи и най-много критики от БСП, задължителната здравна застраховка от 8% ще отива в НЗОК, а пациентите ще имат и задължителна застраховка към застраховател. Според разчетите на Министерство на здравеопазването тя ще бъде 12 лв. на месечна база.

За левицата обаче предложенията на МЗ са геноцид.

Цветанов пък успокои БСП, че предложената реформа не е внесена в Министерския съвет. Според него силната страна на Кирил Ананиев е, че първо е започнал диалог с всички заинтересовани.

"Има предложения и обсъждания, които в момента вървят с лекарския съюз, с болниците, с пациентските организации. Това е силната страна на днешното Министерство на здравеопазването - че не обсъждаме законопроект, който е внесен в Министерски съвет, а вариантите и ще бъде взето предвид абсолютно всичко, което би могло да оптимизира модела и окончателното предложение, което се внесе в Министерски съвет. Тогава също ще имаме възможност за обсъждане, както в Министерския съвет при съгласувателните процедури, така също и в парламента", заяви Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase