Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се закани, че ще бъдат санкционирани и няма да получат възнаграждения всички народни представители, които са отсъствали днес от парламента без уважителна причина и тези, които не са се регистрирали. Тя скочи и на левицата да не представя из страната програмата си в работно време и настоя червените депутати да вършат работата, за която им се плаща.

За народните представители четвъртък се оказа неработен, тъй като депутатите не събраха необходимия кворум. От БСП и ДПС не се регистрираха, а депутати от мнозинството пък били в командировка.

Още по темата

Още в първия ден на новия парламентарен сезон соцлидерката Корнелия Нинова се закани, че в пленарната зала ще останат само 20 червени депутати. Останалите щели да тръгнат из страната и да бъдат сред хората, за да представят своя проект "Визия за България".

"Изключително съм разочарована, защото мислех, че тук има отговорни хора, които са дошли да работят, а не да представят визията си в работно време. Каня всички народни представители, включително и тези, които представят визията по страната, да я представят в петък, събота, неделя, понеделник и вторник. Сряда, четвъртък и петък, моля народните представители да се ангажират с работата, за която получават заплати. По този начин рейтингът на парламента няма да се вдигне", отсече Цвета Караянчева.

Тя настоя, че е "абсолютно безотговорно да седиш в залата и да не се регистрираш".

Шефката на парламента увери и че всички, които не са били в пленарната зала ще бъдат санкционирани и няма да получат 2/3 от дневното си възнаграждение.

"Всички, които не се регистрираха днес, включително и тези, които бяха в залата, и тези които са извън залата без уважителни причини, ще бъдат санкционирани", закани се тя.

Тя настоя, че санкциите ще бъдат за всички, без знечение от коя парламентарна група са. Изключение били само депутатите, които са в командировки и имат уважителни причини. Бъдещите командировки обаче щели да се прецизират, за да не се стига отново до проваляне на заседанията.

"От днес нататък ще прецизирам всяка командировка, която се разписва от мен, за да можем да имаме кворум", каза Караянчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase