Снимка: Булфото
fallback

Всеки втори българин е твърдо убеден, че на страната не са необходими предсрочни парламентарни избори, сочи социологическо проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа". В допитването са участвали 1006 пълнолетни българи.

Точно 50% от запитаните са посочили, че не виждат необходимост от нов предсрочен вот, а на обратното мнение са 30% от хората. Други 20% пък се колебаят в своя отговор.

На фона на това, 53% от анкетираните смятат, че кабинетът на Бойко Борисов ще изкара пълен мандат, срещу 25%, които смятат, че това няма да се случи. Процентът на колебаещите се в своя отговор е 22.

И ако все пак изборите бяха днес?

Макар и подкрепата към двете най-големи политически сили – ГЕРБ и БСП, да намалява леко спрямо месец по-рано, партийните предпочитания на българите се запазват сходни с предишните месеци. Дистанцията между двете основни партии се запазва на около 3%. ДПС и Обединени патриоти остават с разлика в рамките на един процент.

Така ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 22.9% от участниците във вота, а за БСП – 19.7%. Още 2 партии са сигурни за парламента при предсрочен вот – ДПС се очертава трета политическа сила с 6.4%, а Обединените патриоти събират подкрепата на 5.7% от гласуващите.

Според проучването, извън НС на този етап остава Воля с 1.5%, Демократична България с 2.2% и Реформаторския блок с 1.3% подкрепа. Цели 34.9% пък отбелязват, че няма да гласуват.

Как върви рейтингът на институциите?

Скандалите през месец август и високият градус на политическо напрежение не оставят незасегната нито една институция, отчита проучването на "Тренд".

Така например, положителната оценка за работата на парламента ерозира в последните четири месеца с по няколко процента всеки месец, като през септември едва 20% от анкетираните декларират, че имат положителна оценка за работата на институцията срещу 69%, които не я одобряват.

Спад има и в оценката за работата на правителството, но тя е само за този месец. Така например 61% от хората дават отрицателна оценка на кабинета, срещу 28% положителна.

В оценката за работата на президента също се отбелязва негативна динамика, като отрицателните оценки се повишават с 5%, а положителните падат с 3%. Въпреки това, цели 59% оценят положително действията на президента Румен Радев, срещу едва 28%, които смятат работата му за отрицателна.

А след оставките?

Според 55% от всички запитани, оставките на министрите на вътрешните работи, регионалното развитие и транспорта няма да внесат промяна в работата на кабинета. 15% пък смятат, че правителството ще се подобри след кадровите смени, а 9% остават скептични. 21% от анкетираните пък не могат да дадат отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

183

БЪЛГАРСКИ ПЕНСИОНЕР

преди 5 години

ИЗВИНЯВАЙТЕ ДРУГАРИ,АМА КАК ДА ГЛАСУВА НАРОДАПАК ЗА СЪЩИЯ ПАРЛАМЕНТ СЪСТОЯЩ СЕ ОТ 30 ГОДИШНИ БАНДИТИ.НАРОДА НЕ МОЖЕ ВЕЧЕ ГО ИЗЛЪГА.

182

СОРОС

преди 5 години

АКО ИМА ИЗБОРИ ДНЕС КОМУНИСТИТЕ ЩЕ ГО ДУХАТБСП,ГЕРБ,ДПС,ВОЛЯ,АТАКА,ВМРО,НАЦИОНАЛИСТИ РУСОФИЛИ.ЩЕ ИЗГРЕЕ НА НОВО ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАТИЧНА ПРОЕВРОПЕЙСКА ПАРТИЯ.

181

Анонимен

преди 5 години

Някакъв *** е написал, че хората пенсионери били богати щото изхвърляли пари на измамниците. А знаеш ли ти ***, че при всеки втори случай тези пари измамените и заплашени хора са ги теглили с кредит, и то при положение, че банките са длъжни да разясняват на хората да не ги дават на телефонните измамници - ама във всяка втора банка всеки втори клон и да разберат че става въпрос за измамници, пак отпускат кредита щото шефовете искат кредите да се отпускат а не хората да не страдат. Спестили са0

fallback