Снимка: Investor
fallback

Справките по ЕГН и персонален идентификационен код (ПИК) на НАП на Интернет страницата на НОИ отново са достъпни, съобщиха от Националния осигурителен институт. 

Припомняме ви, че след проверка на колегите от сайта Investor.bg стана ясно, че сайтът на НОИ може да бъде пробит за по-малко от минута от всеки технически грамотен гражданин.

Справката показа, че бутонът за искане на валидация за поддомейна за справки по ЕГН и ПИК на НАП може да бъде заобиколен много лесно, след което потребителят получава възможност да вижда данни за всяко едно лице, което разполага с единен граждански номер.

Oще по темата

Достъпът до посочените справки беше временно ограничен вчера.

След направените проверки от експертите на института са взети съответните мерки за гарантиране на безпроблемната работа на електронните услуги. Повишено е и нивото на сигурност на достъпа до тях.

Всички други електронни услуги на НОИ не бяха спирани и продължават да функционират нормално.

От НОИ гарантират сигурността на личните данни на гражданите, но времето ще покаже дали това в действителност е вярно.

Припомняме ви, че през последните няколко месеца се случиха сривове на сайтовете на големи институции, сред които страницата на Търговския регистър на Агенцията по вписванията, както и уеб сайта на Министерството на правосъдието.

Припомняме ви също така, че всичко това се случи непосредствено след арестите на групата на Митьо Очите, при което стана ясно, че има връзки между лица от местната власт, бизнеса и фигури от подземния свят. Това излезе на бял свят след поредица от справки на журналисти и медии в Търговския регистър, който след това изведнъж стана технически неизправен, а данните повече не бяха достъпни.

Малко след това се срина и сайта на правосъдното министерство, точно във времето, когато беше повдигнато обвинение на Бенчо Бенчев, отново за връзки с Митьо Очите.

Изглежда дупките в институционалните сайтове са много, а от там и личната информация на хиляди граждани лъсва. Дупките се кърпят. Не е ясно, обаче, дали сигурността на личните ни данни е напълно гарантирана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Чужденец

преди 5 години

Смешна и жалка държава и народ

29

Анонимен

преди 5 години

Ами вижте кой беше шеф и отговаряше за регистъра, от както е създаден. Вижте след оставката кой е шеф сега. Какъв му е ценза за тази работа?Какво очаквате?Вижте кой беше шеф на надзора и какъв му е ценза за това. Кой го замести?Точно такива "удобни" фигури са навряни навсякъде в държавната ни администрация навсякъде. Затова най-голямата в Европа администрация, спрямо броя на населението, едва крета и не върши работа за пет пари.Тези провали са само върха на айсберга, има много други потулени

28

До 26

преди 5 години

... пробиват, защото навсякъде на ръководни позиции са все некадърници или негодни за работата хора.Образователната система бълва некадърници, те сега поемат нещата в свои ръце.Освен това, корупцията води до робска зависимост от Microsoft, а шуро-баджанащината води до уреждане на проекти, с лошо качество

fallback