Колаж: Dnes.bg

Събитията от последния месец (катастрофи с жертви, боричкания в коалицията, оставки във властта – бел.ред.) сериозно са ударили върху авторитета на управляващите, твърдят от соцологическа агенция "Медиана", които разпространиха до медиите експресен сондаж за началото на парламентарния сезон.

Въпреки това ГЕРБ продължава да е първа политическа сила и води на БСП с 3,5%. Резултатите са 23,6% срещу 20,1 на сто.

Кризата във властта от последния месец най-сериозно обаче е усетена при "Обединените патриоти", които са загубили над 3 на сто от електоралния си потенциал в рамките на месец. Сега те получават 6,6%.

Засега ДПС се утвърждава като трета политическа сила, като събира 9 на сто подкрепа сред избирателите.

"Воля" продължава стремглаво да губи симпатизанти и вече е под 2%.

Десните са извън парламентарния борд, но като съвкупност "Демократична България"(2%), Реформаторски блок (1,6 на сто) и СДС (0,6) влизат в НС, при едно условие – да се обединят.

Над половината от избирателите (55%) заявяват, че е възможно да гласуват за хипотетичните "Партия на Слави Трифонов"  и "Партия на президента Румен Радев".

Ако шоуменът влезе в политиката със своя формация, към този момент за него биха гласували 29,3%, а ако държавният глава измени на Столетницата и реши да играе соло, получава подкрепа от 41,8 на сто от избирателите.

"Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при едни избори е непредвидимо. В този смисъл твърденията на президента, че едни избори ще възпроизведат съществуващата в момента картина, не почиват на познаването на обществено-политическите нагласи в обществото", настояват социолозите от "Медиана".

От данните им става видно още, че само за три месеца хората, които считат, че е добре кабинетът да изкара пълен мандат, са намалели осезаемо. Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за правителството (37%) и желаещите то си отиде предсрочно (29%) е само 8 на сто.

Спада и общата оценка на работата на кабинета ("Среден" – 3.29), като за сравнение през май месец тя е била отново "Среден", но тогава 3,44.

Намаляват и оптимистичните нагласи и се увеличава песимизмът по отношение на непосредственото бъдеще за българина.

"Вероятно, влияние оказват и очакванията за покачването на цените на енергоносителите в зимния период", заключават социолозите.

Коментари Напиши коментар

524

П.Петров

преди 10 месеца

До Анонимен 512
Само погледни кой го публикува това!
"Близ","24гафа","Труп" все писано от к.вите на Пеевски! И ти вярваш, че медиите на човекът, който се хвалеше, че кадрува съдебната система пишат нещо, на което да се вярва?!
За мен, да прочета негативно заглавие за някого в медия на Пеевски е сигурен показател за почтеност!
За да получиш достоверна информация в България, където 99% от медиите са собственост на олигархията и в пряка зависимост от властта, трябва да повече да потърсиш и помислиш!

523

Въпрос

преди 10 месеца

Искам да знам защо някой си мисли, че Радев или Слави щели да бъдат супер полезни за държавата? На базата на какво са тези надежди напразни? Нито са с някакви супер постижения нито има нещо специално, за което да се надяваме, че точно те ще оправят цялата страна? Оставете сегашното правителство да си мине мандата, пък после може да избирате куцо и сакато! Няма кой да щракне с пръст и да ви вдигне пенсии и заплати за няколко месеца, помислете малко!!!

522

Анонимен

преди 10 месеца

Ако мислят че Чалгаджия и *** са медии значи ганчовците са много много зле